Granollers té 228 pisos buits de grans tenidors

La xifra és similar a la de fa 5 anys i evidencia el fracàs dels intents sancionadors d'Ajuntament, que ara es planteja un recàrrec a l'IBI per aquest tipus de propietaris

Societat

A Granollers, segons l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, hi ha 228 pisos buits propietat de grans tenidors, és a dir 36 per cada 10.000 habitants, una ràtio lleugerament superior a altres ciutats properes de mida similar –com Mollet (30), Mataró (29) i Vic (23)– i per sota de les més grans –Sabadell té més de 50 pisos desocupats per cada 10.000 habitants–. La xifra és similar a la de cinc anys enrere, quan dels 750 habitatges de grans tenidors que hi havia a la ciutat, 231 no tenien ningú empadronat.

Llavors l'Ajuntament va intentar emprendre una batalla legal, aprofitant la llei que obligava a aquests tipus de propietaris a posar a disposició de les borses públiques aquests habitatges, una lluita que no va reeixir. Els grans tenidors duien les sancions que els imposaven els ajuntaments als tribunals, i es trobaven la justícia a favor de la propietat. "Les mesures coercitives gairebé no han donat fruits, només s'han cobrat algunes multes, però, en la majoria de casos, els jutges han fet tornar els imports recaptats", lamenta el regidor d'Habitatge de Granollers, Sergi Fernández Bernal.

Es considera pis buit aquell que és desocupat durant més de dos anys, i com a grans tenidors s'entenen aquells que, com a mínim, tenen 10 immobles, i es tracta sobretot d'entitats bancàries i fons d'inversió –i de l'anomenat banc dolent, la Sareb, la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, que va néixer arran de la crisi de 2007–. A Catalunya hi ha 34.856 pisos buits o ocupats sense títol habilitant propietat de grans tenidors, especialment de la Sareb (6.672) i del BBVA, CaixaBank i Santander, amb els respectius entramats d'immobiliàries i societats participades.

Segons les dades que l'Institut Català del Sòl ha facilitat a Crític, la majoria de pisos buits reuneixen les condicions per entrar-hi a viure o estan pendents de rehabilitació, mentre que poc més de 20% són ocupats sense contracte.

A Granollers, dels 228 pisos que els grans tenidors no han posat al mercat ni de venda ni de lloguer, 164 estan realment desocupats, mentre que 61 estan ocupats sense consentiments de la propietat. N'hi ha també 55 més sobre els quals no hi ha informació de l'estat.

A la conurbació de Granollers la situació és similar o bé s'agreuja en el cas de Canovelles, on hi ha 72 pisos buits per cada 10.000 habitants. D'aquests 130 immobles, però, 50 estan ocupats. A les Franqueses, però, la ràtio és idèntica a Granollers i dels 74 habitatges buits, 12 estan ocupats. L'índex de pisos buits de grans tenidors és lleugerament inferior a la Roca, amb 35 per cada 10.000 habitants.

Al conjunt del Vallès Oriental hi ha 2.012 pisos buits de grans tenidors, de manera que és la tercera comarca del país que acumula més habitatges sense inquilins, després del Barcelonès i el Vallès Occidental –Terrassa i Sabadell ocupen el segon i tercer lloc del rànquing de municipis amb més immobles desocupats–.

Recàrrec de l'IBI en estudi

El regidor Sergi Fernández reconeix les dificultats de les administracions per plantar cara a grans tenidors, que "tenen un exèrcit jurídic. Ens van tombar la majoria de multes per temes de competències". Per això, ara l'Ajuntament estudia, de cara a les properes ordenances fiscals, aplicar un recàrrec de l'IBI als pisos buits de grans tenidors –"això sí que és competència municipal", apunta–. Amb tot, recorda que els grans tenidors "primer intenten no pagar i, si no, paguen. Fins i tot, davant la Llei 24/1015 que els obliga a oferir un lloguer social assequible en casos de vulnerabilitat, intenten desobeir-la i pagar la sanció", alerta.

Davant les dificultats per forçar que aquests tipus de propietaris posin a disposició de la borsa de lloguer municipal els seus pisos buits, en el darrer mandat l'Ajuntament de Granollers ha optat per fomentar convenis de col·laboració amb aquestes entitats. Se n'ha signat 13, dels quals 10 de cessió de l'immoble i 3 de compra a la Sareb través del dret de tempteig i retracte. Els 13 habitatges s'han incorporat al parc d'habitatge municipal. "Intentem localitzar pisos buits. Des de 2016 hem fet 178 inspeccions municipals, que no sempre acaben amb la detecció d'un pis buit, però sí que aboquem esforços a ampliar el parc d'habitatges públic, també aprofitant aliances", conclou el regidor.

Edicions locals