Cal Jijonero prepara 50.000 kg de torrons per aquestes festes

L'obrador, especialitzat en elaboracions artesanes, és a punt de celebrar el 90è aniversari

Economia

Els torrons s'elaboren entre els mesos de setembre i desembre
Els torrons s'elaboren entre els mesos de setembre i desembre

Arriba el fred i amb ell, en poques setmanes, les festes de Nadal. Els dolços típics d'aquestes dates són sens dubte els torrons, una menja feta d'ametlla, mel i ous, generalment cuita, de la qual es té constància que ja existia durant l'edat mitjana. A Granollers, una empresa familiar dedicada a l'elaboració d'aquests dolços és Torrons i Gelats Granollers, que alhora regenta l'històric establiment de Cal Jijonero, al número 2 del carrer Corró.

Aquests dies, les màquines de l'obrador de Torrons i Gelats Granollers treballen a ple rendiment per tenir a punt les comandes dels 50.000 quilos de torrons que compten produir aquest any, la mateixa quantitat que feien els anys anteriors a la pandèmia. La majoria de les seves elaboracions són de gustos tradicionals: d'ametlla tou, d'ametlla dur, de crema i, cada cop més, de xocolata, i és que, segons explica el mestre torroner, David Marín, "no som gaire partidaris dels pastissets de gustos que fan algunes marques avui en dia". Els seus torrons, d'elaboració artesana –"treballem pràcticament igual que fa 50 anys, de manera artesana i amb la mateixa maquinària"– es poden trobar tant a pastisseries tradicionals com també a la mateixa cafeteria-gelateria del carrer Corró.

La clau de la qualitat es troba en les millors matèries primeres i en les millors receptes, però sobretot en la professionalitat dels elaboradors –una desena de persones a Cal Jijonero– i del mestre torronaire: la persona entesa que supervisa tot el procés, s'encarrega que no hi hagi cap error durant la fabricació, dona el seu toc personal a cada cuita i segueix de prop el procés d'envasament. A Cal Jijonero el mestre torroner és David Marín, tercera generació de la família dedicada a la mateixa feina des del 1933, aviat farà 90 anys. El seu avi, de fet, era originari de Xixona, al País Valencià, i va traslladar-se a Granollers per treballar.

Segons Marín, el torró "no té secrets, però sí molt mestratge". En el seu cas treballen amb matèries primeres naturals i la cocció és diferent per a cada torró. Per fer el producte artesà, per exemple, només serveix un tipus d'ametlla, la varietat Marcona, i d'una zona molt concreta del País Valencià. Després cal barrejar-la bé amb la mel i el sucre cuits, i es crea la massa que serveix de base per fabricar tant el torró tou com el dur. Després venen els processos de trituració (per al tou) i refredament (per al dur), i un temps de repòs perquè, segons cada varietat, es desfaci la mel o s'escorri l'oli d'ametlla.

Segons calculen a Cal Jijonero, els costos de producció s'han encarit un 10% l'últim any, un increment que "no podem repercutir en la butxaca dels consumidors", diu Marín, qui xifra l'augment del preu de venda al públic en un 4%. Malgrat això, el mestre torronaire confia que la campanya d'enguany serà bona, ja que "aquest és un país de tradicions, i quan arriben dates assenyalades, a tots ens agrada tastar el menjar o el dolç que correspon".

Edicions locals