El fons dels arqueòlegs Josep Estrada i Feli Miyares, a l'Arxiu

Els fills de la parella van fer donació de la documentació, que inclou fotografies i plànols

Societat

La filla de la parella, Marta Estrada, va destacar la importància de la tasca de l'Arxiu
La filla de la parella, Marta Estrada, va destacar la importància de la tasca de l'Arxiu | Ajuntament de Granollers

El Fons Josep Estrada i Feli Miyares ja forma part de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), després de la signatura, dimecres, del contracte de donació per part dels dos fills de la parella d'arqueòlegs, Marta i Eduard Estrada Miyares. El fons documental ressegueix l'activitat professional del matrimoni vinculada al món de l'arqueologia, així com l'activitat associativa al municipi. Està format per 4,5 metres lineals de documents, 400 fotografies i 100 plànols i cartells d'entre els anys 1928-2015.

Josep Estrada i Garriga (Granollers, 1912-2001) va ser pioner de l'arqueologia al Vallès Oriental i un referent en l'arqueologia de camp a Catalunya. Distingit com a Fill Predilecte de la Ciutat, entre les seves obres destaca Granollers a l'antiguitat (Tarafa Editora, 1993). Va ser un dels fundadors de l'Agrupació Excursionista de Granollers i del Centre d'Estudis de l'Associació Cultural. Junt amb Antoni Jonch i Cuspinera, va impulsar la creació del Museu de Granollers l'any 1946 i va dirigir-ne l'àrea d'arqueologia entre 1975 i 1998. L'any 1944 es va casar amb Feli Miyares Morante (Aguilar de Campoo, 1916 - Granollers, 2016), qui va ser també companya professional. Formada en el camp de les lletres, Miyares va treballar d'administrativa. Ja casada, amb Estrada va cursar la diplomatura d'arqueologia i pregats van participar en estudis de referència de l'arqueologia de camp al país. Reconeguda amb la Medalla de la Ciutat l'any 2009, Feli Miyares va ser membre del Centre d'Estudis de l'AC i col·laborant amb el Museu i amb l'Agrupació Excursionista.

Un cop feta la donació, l'Ajuntament adquireix el compromís de conservar i custodiar la documentació, així com de fer-ne el tractament arxivístic per classificar-la, descriure-la i posar-la a disposició de la consulta pública.

Edicions locals