La Xalana busca socis per optar a desenvolupar habitatge cooperatiu al carrer Rosselló

L'Ajuntament preveu obrir un concurs públic per un projecte de 29 pisos de protecció oficial en cessió d'ús

Societat

La Xalana busca socis per optar a desenvolupar habitatge cooperatiu al carrer Rosselló
La Xalana busca socis per optar a desenvolupar habitatge cooperatiu al carrer Rosselló

Montse Eras

L'associació La Xalana, presentada en societat a la darrera Fira de l'Economia Social i Solidària (FESS) de Granollers, cerca persones per formar part d'una cooperativa d'habitatge que pugui optar al concurs públic que l'Ajuntament de Granollers preveu convocar per a la cessió d'un solar municipal al carrer Rosselló –al barri del Lledoner– a un projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús. La parcel·la permet edificar-hi un màxim de 29 habitatges –que es qualificaran de protecció oficial–, i actualment La Xalana compta amb una desena d'unitats de convivència, de manera que pot ampliar el projecte a més interessat.

Fa unes setmanes, l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, anunciava que el consistori està ultimant les bases per a la cessió de l'espai del carrer Rosselló per desenvolupar la promoció amb el sistema d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, que es basa en l'organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir habitatge digne i a un preu assequible a les persones sòcies.

De fet, La Xalana, tot i néixer com associació, té l'objectiu proper de constituir-se com a cooperativa, de manera que les persones sòcies decidiran sobre el projecte d'habitatge i la cooperativa serà la propietària del conjunt de l'edifici que puguin desenvolupar.

El projecte es va gestar ja fa mesos en diferents trobades informatives sobre el model d'habitatge cooperatiu, organitzades per l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i La Dinamo. Aquesta darrera, una Fundació per a l'habitatge cooperatiu, ha impulsat la creació de La Xalana com a grup motriu aquest 2022, en conèixer la voluntat municipal de mobilitzar sòl públic cap a la via cooperativa. La concessió d'una subvenció del 500.000 euros dels fons Next Generation per dur a terme aquesta promoció és també un impuls al projecte.

En el model de cessió d'ús, les persones sòcies poden ser usuàries indefinides d’un habitatge i dels espais comunitaris, fent una aportació de capital inicial i pagant una quota mensual. En cas que la sòcia habitant decideixi abandonar la cooperativa o canviar d’habitatge, pot renunciar al dret d’ús recuperant l’aportació de capital inicial i la cooperativa torna a assignar l’habitatge a una altra sòcia.

El fet que sigui un habitatge amb protecció oficial (HPO) fa que qui hi vulgui accedir hagi d'estar inscrit al registre de sol·licitants d'HPO i es tenen en compte els ingressos de la unitat familiar, el límit màxim dels quals es calcula d'acord amb l'índex de renda de suficiència de Catalunya, el nombre de membres de la família i la zona geogràfica.

Les persones interessades en aquest projecte poden informar-se i contactar amb La Xalana a través del web laxalana.cat.

Edicions locals