La Generalitat negociarà amb el Patronat de l'Hospital un nou sistema de governança

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat el nou edifici de l'ampliació de l'Hospital i el centre del carrer Girona

Societat

El conseller Manel Balcells ha visitat avui l'ampliació de l'Hospital de Granollers, que incorpora un nou TAC
El conseller Manel Balcells ha visitat avui l'ampliació de l'Hospital de Granollers, que incorpora un nou TAC | Xavier Solanas

Montse Eras, ACN

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha traslladat aquest divendres a l'alcaldessa de Granollers i presidenta de la Fundació Privada Hospital de Granollers, Alba Barnusell, la voluntat d'explorar noves línies de governança de la institució. Balcells ho ha explicat en el marc de la visita que ha fet a l'ampliació del centre hospitalari, que ha anunciat que obrirà portes a finals del mes de gener.

"Cal obrir una reflexió amb l'Ajuntament i el Patronat de com podem en els propers mesos pensar una millor governança per garantir que mai més un centre com el de Granollers hagi de sentir que té problemes propis per donar cobertura a les necessitats de la població", ha detallat el conseller, qui ha insistit a obrir un diàleg amb el consistori, així com amb la fundació, per "analitzar i veure les diferents possibilitats" que hi ha sobre la manera de definir una nova governança del centre. L'entesa entre les parts, considera, dotarà la ciutadania d'un "millor instrument".

De fet, fa temps que grups a l'oposició al consistori –ERC i Junts– demanen que s'obri el debat sobre un nou model de governança del centre que gestiona la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, governada per un patronat. El nou conseller de Salut considera que les governances s'han d'anar adaptant a les circumstàncies i que hi ha d'haver participació del món local i del propi Departament, "mantenint la història i la identitat, i l'autonomia de gestió, però obrint-se a nous models que garanteixin que anem tots a l'una", concloïa.

El renovat hospital

Balcells ha considerat que el nou edifici de l'hospital és "un equipament que feia falta i que permetrà un punt d'inflexió a l'atenció sanitària a la ciutadania de Granollers i la comarca", amb una ampliació que donarà resposta a les necessitats actuals. "Estic gratament sorprès de com de bé han quedat aquestes instal·lacions, construïdes en tan poc temps", afegia.

El nou edifici polivalent de l'hospital, de 14.742 metres quadrats, s'ha alçat contigu a les actuals Urgències, en un solar cedit per l'Ajuntament, amb una inversió 35 milions d'euros. La planta baixa acull l’ampliació i renovació del servei d’Urgències i posa a disposició fins a 90 punts d’atenció.

Incorpora, també, una nova Tomografia Axial Computeritzada (TAC), un equip de radiologia convencional i un ecògraf. A la planta primera s’ha ubicat una nova Unitat de Cures Intensives (UCI) estructural amb deu boxes individuals, amb possibilitat de ser doblats, i una unitat polivalent de 30 llits, així com l’espai de reserva per a un futur bloc quirúrgic de fins a 14 quiròfans.

Les urgències, el nou TAC –que duplica l'actual, i que permetrà també fer atenció programada de "proves que trigaven massa", reconeixia el conseller– i els llits d’UCI i polivalents entraran en funcionament de manera progressiva a partir de la segona quinzena de gener de 2023.

Abans d’anar a l’Hospital de Granollers, Balcells també ha visitat el Centre de Salut Granollers, al carrer Girona. Aquest edifici, que acull el CUAP Granollers a la planta baixa, va estrenar fa pocs dies les consultes d’atenció sexual i reproductiva (ASSIR) i obrirà la setmana vinent les consultes externes d’Oftalmologia. Més endavant, arribaran els quiròfans de cirurgia ambulatòria. "Això traurà pressió a l'hospital i, per tant, és una millora important", deia el conseller.

El punt d'inflexió

Balcells considerava que aquests nous equipaments, "que fan falta, marquen un punt d'inflexió important per a l'atenció a la ciutadania de Granollers i comarca". Això, segons el conseller, ha d'anar acompanyat d'una visió més oberta "amb la comunitat, en complicitat amb els ajuntaments, no només el de Granollers, sinó també el de tot l'entorn". En aquest sentit, afirmava que no només cal millorar l'Hospital, sinó també l'atenció primària i sociosanitària i social. "Els centres hospitalaris han d'obrir-se més cap a l'atenció primària, cal generar altres dinàmiques", deia i posava com a exemple que el CUAP de Granollers ha de ser més utilitzat per disminuir la pressió a l'atenció urgent greu de l'Hospital.

El conseller, a més, afirmava que el conjunt d'equipaments sanitaris de Granollers han de ser el referent del Vallès Oriental i "ho ha d'exercir, i coordinar amb els altres centres".

Per la seva banda, l'alcaldessa, Alba Barnusell, destacava que "el 2023 és l'any del salt endavant", també amb el nou centre de radioteràpia, i justament l'any del centenari de l'Hospital. També agraïa les aliances forjades amb els diferents titulars del Departament de Salut, des de la consellera Vergés i passant pel conseller Argimon. Barnusell destacava que les noves instal·lacions "estaran a l'abast, no només de la ciutadania de Granollers, sinó del conjunt de la comarca i del sistema sanitari del país".

 

Edicions locals