Agbar obté la millor puntuació al concurs del servei d'abastament d'aigua
La taula de contractació ha de fer un informe abans de l'aprovació de l'adjudicació al ple
Segons l'informe tècnic de la consultora Pwacs, contractada per l'Ajuntament de Granollers, la Societat General d'Aigües de Barcelons (Agbar) ha obtingut la millor puntuació en la valoració del concurs públic per a la concessió del servei d'abastament d'aigua potable de Granollers, al qual s'han presentat quatre propostes.
Així, l'actual concessionària –a través de Sorea– ha obtingut 39,10 punts sobre un màxim de 45 que preveia el plec de clàusules del concurs. Darrere d'Agbar se situa FCC Aqualia amb 34 punts i, de prop, la UTE Acciona i Romero Polo amb 33,40. Finalment, la UTE Transparenta - Facsa té 29 punts, segons la valoració de Pwacs –la consultoria que assessora el consistori des que el 2021 li va encarregar una diagnosi sobre les futures formes de gestió del servei, que va concloure que l'opció més adient era la gestió indirecta. De fet, la Plataforma per la Gestió de l'Aigua a Granollers –una organització que advocava per la gestió pública directa i per una consulta popular per decidir el model– va criticar la consultora i l'informe previ, que considera que va ser encarregat per "justificar la decisió de triar un operador privat".
La valoració de criteris
A la valoració de les ofertes presentades al concurs s'analitzen aspectes del servei i l'empresa, com l'estructura organitzativa i funcional del personal, els mitjans materials adscrits al servei –proposa habilitar una oficina al centre urbà, així com una nau taller amb plaques solars, i una flota de vehicles elèctrics–; el pla de gestió, explotació, manteniment i conservació de les instal·lacions –que inclou els compromisos de resolució d'avaries–; el pla de control de qualitat d'aigua –entre altres actuacions, Agbar es compromet a instal·lar 16 analitzadors en continu a la xarxa, per a la determinació del clor residual lliure i total, pH i terbolesa–; el pla de millora de balanç hidràulic –amb control constant de fuites, renovació i monitoratge de xarxes; el pla de gestió i lectura de comptadors –amb telemesura per a usuaris i tècnics–; el pla de comunicació; el pla de gestió comercial –amb els procediments de facturació i alternatives per flexibilitzar els pagaments de rebuts i facilitar la resolució de reclamacions–: el pla d'informació i sensibilització; el pla d'innovació i eines de gestió; l'avanç del pla d'emergències, i les mesures ambientalment sostenibles, com l'estalvi en el consum d'aigua, la reducció d'energia i la reducció d'emissions contaminants. Un altre dels criteris descrits és la planificació d'inversions i la definició d'altres actuacions necessàries, com els punts crítics de la xarxa i les possibles solucions.
A més, Agbar ha presentat la proposta més alta de cànon variable –el percentatge dels ingressos provinents de la tarifa que paga la ciutadania i que es destinen a l'Ajuntament per fer millores en el servei–. Agbar ha ofert una millora del 27,79%, mentre que la segona millora més alta és del 25% (Transparenta-Facsa), seguida del 24% d'Aqualia i la d'Acciona amb molta diferència (16,5%). Les quatre empreses presentades a la licitació preveuen la substitució de 12.219 comptadors de telelectura i la instal·lació de 400 comptadors de boques de servei.
Amb la valoració del concurs es fa un primer pas per a la concessió del servei, tot i que encara no és el definitiu. De fet, serà el plenari de l'Ajuntament que haurà de donar el vistiplau a la concessió de serveis més important de la ciutat –per un període de 20 anys prorrogables i més de 135 milions d'euros de pressupost global–. Ho farà a partir de l'informe que ha de redactar la taula de contractació.