Badia Assegurances inicia la celebració del seu centenari

La firma suma ara més de 2.000 clients, entre particulars i empreses, i treballa amb més de 40 companyies

Economia

Badia Assegurances ocupa un edifici icònic de la plaça de la Corona
Badia Assegurances ocupa un edifici icònic de la plaça de la Corona

Redacció

La corredoria d'assegurances Badia, amb seu en un edifici històric i emblemàtic a la plaça de la Corona, celebra aquest gener el seu centenari. El tret de sortida de la celebració va ser just abans de Nadal, amb la projecció d'un màping sobre la façana de l'edifici, amb llums i imatges acompanyades del so de la música. Així es donava a conèixer l'efemèride i es posava en relleu una de les façanes més singulars del centre de la ciutat. Aquest dijous, 26 de gener, es presentarà a l'Hotel Ciutat (19 h) un llibre sobre la història de la corredoria, seguit d'un càtering, música i un espectacle.

Badia Assegurances és una corredoria de llarga trajectòria a la ciutat, al capdavant de la qual hi ha actualment la cinquena generació de la mateixa família. Amb nou treballadors, Badia dona servei a particulars i empreses. Actualment, suma més de 2.000 clients i treballa amb més de 40 companyies, i té també col·laboradors a Mollet, Barcelona, Rubí i Sant Cugat. L'any 2012 va entrar a formar part a l'associació Willis Network per donar servei a les empreses en l'àmbit estatal i internacional.

Entre les assegurances que ofereix, n’hi ha de la llar i col·leccions privades, vida, salut, pensions, inversions, vehicles, embarcacions, impagament de lloguer, incapacitat laboral o decessos. Per a empreses també n’hi ha de danys materials, risc electrònic, crèdit i caució, accidents i assistència en viatge, responsabilitat civil i transports. I altres d’especials, com d’esports d’aventura, per a curses i clubs esportius i per a dispositius mòbils.

Pòlisses per al món rural

La història de la corredoria recorda que la primera assegurança que es va vendre, el 1923, va ser al masover de Can Granota, situada a la Torreta, per protegir un carro. La segona, per accidents, va ser a la família Ripoll, tractants de bestiar. Els primers contractes, doncs, eren per a béns relacionats amb el món rural: una tartana, un paller, un carro o una bicicleta. En aquell temps, l'assegurança era gairebé una raresa; la gent no hi estava acostumada. Per això, la principal tasca del fundador, Lluís Olivé, i del seu ajuntant, Manuel Badia, era buscar els clients i convèncer-los dels avantatges d'una pòlissa.

El primer punt de contacte es feia al mercat de dijous, a la Porxada, on es parlava amb els pagesos, s'emparaulava l'assegurança i després se signava al domicili de l'interessat. Una altra font d'importants clients els primers anys van ser les petites indústries i els serveis, com tallers, garatges o petits constructors d'obres. A partir d'aquí, la història i el creixement de la firma ha anat sempre lligada als canvis i les necessitats dels assegurats, amb ànim de "protegir-los i donar-los tranquil·litat tant en l'àmbit personal com empresarial".

75 anys a la Corona

La primera seu de la corredoria va ser al carrer de l'Aurora, popularment conegut com el carrer del Pont, avui Josep Umbert. El 1947, les oficines de Badia-Olivé en aquest carrer havien quedat petites, i l'agència d'assegurances va buscar nous despatxos, adaptats als temps de creixement industrial i econòmic que vivien Granollers i la seva rodalia. Els dos socis, Lluís Olivé Grau i Manuel Badia Duran, van triar llavors la Casa Paula Pinyol, situada a l'actual plaça de la Corona.

Un edifici singular

Aquest antic edifici, situat al número 17 de la plaça, forma part avui del patrimoni arquitectònic de la ciutat. És una construcció de l'any 1900, obra de l'arquitecte Guitart i Codorniu. Pertany al primer eixample que es va urbanitzar a Granollers el segle XIX, i recull tots els moviments arquitectònics de l'època. Destaca, per exemple, l'ornamentació de la façana: la cornisa, el balustre, el frontó amb la data de construcció i els esgrafiats amb decoració floral i geomètrica. A l'interior, les oficines de la corredoria –encara hi ha qui la recorda com a Seguros L'Abeille– també destaquen per les pintures i ornamentacions que hi ha al sostre.

Edicions locals