Els comuns reclamen a la Generalitat el soterrament de la ronda Sud

El Parlament debatrà la setmana que ve una bateria de propostes d'En Comú Podem per millorar la mobilitat als dos vallesos

Societat, Política

El diputat David Cid, amb la candidata d'En Comú Podem a Granollers, Patrícia Segura
El diputat David Cid, amb la candidata d'En Comú Podem a Granollers, Patrícia Segura

Redacció

El ple del Parlament debatrà la setmana que ve una moció presentada pel grup parlamentari dels comuns sobre la mobilitat al Vallès Occidental i Oriental. En Comú Podem insta el Govern català a prioritzar les inversions del Pla Específic de Mobilitat del Vallès que comportin una reducció de les emissions de CO2 i un augment de la quota modal de transport públic, sobretot pel que fa als desplaçaments interns.

En una visita a Granollers aquest divendres, el diputat d’En Comú Podem al Parlament David Cid rebutjava qualsevol possible avenç en el Quart Cinturó, una infraestructura que considera “del passat”. “Necessitem propostes de futur, de mobilitat sostenible que ajudin a fer front a l’emergència climàtica”, deia Cid, qui condicionava el suport del seu grup als pressupostos de la Generalitat al fet que no hi hagi cap acord amb el PSC per impulsar aquesta via ràpida pel Vallès.

En aquest sentit, els comuns aposten per “la Catalunya del tren”, reforçant la xarxa ferroviària. Per això insten la Generalitat a negociar amb l’Estat un calendari d’execució per a diferents actuacions ferroviàries al Vallès, com millorar horaris i freqüències a l’R3 i l’R8, soterrar l’R3 al seu pas per Mollet del Vallès, finalitzar el desdoblament de l’R3 fins a Vic o construir la línia orbital ferroviària. “No té cap sentit que per anar de Granollers a Sabadell o Terrassa s’hagi de baixar fins a Montcada i fer un trajecte de 50 minuts”, deia Cid, qui insistia en les connexions ferroviàries de l’R3 amb l’R8 i aquesta amb l’R4 per millorar la connexió entre els vallesos.

Soterrament de la ronda

Una altra proposta dels comuns és el soterrament de la ronda Sud de Granollers. “Molts veïns de Tres Torres, Palou, Can Bassa, Sant Miquel i Sota el Camí Ral fa més de 20 anys que demanen aquest soterrament”, deia Patrícia Segura, candidata dels comuns a l’alcaldia de Granollers, qui qualificava la prohibició del pas de camions de gran tonatge com un “petit pas, però insuficient”. “Aquesta via segrega barris i genera una contaminació acústica i ambiental que cal solucionar”, insistia.

Els comuns també insten a redefinir les xarxes d’autobusos interurbans del Vallès, millorant horaris i freqüències, completant la xarxa de línies exprés i establint nous serveis de connexió amb els polígons industrials. “Hi ha moltes hores en què els polígons estan incomunicats amb transport públic”, denunciava Segura.

Finalment, la moció també demana impulsar el Pla estratègic de la bicicleta, prioritzant l’adaptació dels vials interurbans del Vallès per a la mobilitat en bicicleta, aparcaments park&ride per a bicis i un pla per reduir la sinistralitat ciclista al Vallès amb la pacificació del trànsit i la millora de vials transitables per a bicis.

Edicions locals