Crit d'alerta d'Asaja per l'augment de costos en l'agricultura i la ramaderia

El sindicat agrari assegura que la pèrdua de renda dels pagesos ha estat del 7% l'últim any, xifra que posa en risc el sector

Economia

Roda de premsa d'Asaja, aquest divendres
Roda de premsa d'Asaja, aquest divendres

Redacció

El sindicat agrari Asaja ha presentat el balanç de l’agricultura i la ramaderia del 2022, un any “convuls marcat per factors com sequeres, glaçades i onades de calor, la guerra d’Ucraïna, pujades de preus desorbitats i una inflació desmesurada”, valora la presidenta de l’associació, la franquesina Rosa Pruna, qui apunta que “el 2022 ha estat un any per oblidar”.

Asaja assegura que la baixada de renda real del sector a Catalunya ha estat del 7%, ja que “les produccions han sigut baixes”, tant en la fruita, per les glaçades, com en els cereals, la vinya i l’olivera, per les onades de calor. A més, l’agricultura i la ramaderia han patit molt l’augment desorbitat dels costos de producció.

Per exemple, l’electricitat ha pujat un 78,8%, els sulfats un 106,2%, el gasoil un 89,5% i el pinso per alimentar el bestiar un 44,3%. “L’increment de preus dels productes agraris i ramaders al mercat no han compensat l’escalada dels costos de producció”, assegura Pruna. Entre els productes que més han pujat hi ha els ous (+65,3%), la llet (+33,3%), la vedella (+28,8%) i l’oli (+22%). “Preus alts per produir, molta inflació per als consumidors i, per al nostre sector, un paper de difícil situació”, lamenta Pruna.

“Des d’Asaja ja fa temps que treballem per innovar i que els joves puguin continuar amb un futur millor”, diu Pruna, qui recorda que al novembre el sindicat va obrir la primera botiga a Barcelona de km 0, per vendre directament del productor al consumidor i sense intermediaris per “donar valor afegit a les produccions agràries i ramaderes”.

Pel que fa al 2023, Asaja reclama “moderació” i proposa diverses actuacions. Una és la petició d’ajudes directes per les pèrdues ocasionades pels senglars, cabirols i conills. “Volem una llei de caça eficient, gàbies, etc., ja que no és el sector qui ha de carregar amb aquestes pèrdues”. Una altra és que es vetlli per les assegurances agràries, amb millors peritatges, sobretot a l’horta, on s’apugen els preus de contractació i abaixen les prestacions.

El sindicat, a més, també es posiciona contra la perllongació del Quart Cinturó cap al Vallès Oriental.

Edicions locals