'Els projectes socials tenen molt sentit en el TAG del segle XXI'

La directora del Teatre Auditori, Tracy Sirés, ha agraït als patrocinadors que fan possible 'un projecte més obert'

Cultura

Usuaris de la FVO participen al taller d'Un matí d'orquestra al TAG
Usuaris de la FVO participen al taller d'Un matí d'orquestra al TAG

Un assaig obert de l'Orquestra de Cambra de Granollers (OCGr) a la sala petita del Teatre Auditori de Granollers (TAG) va ser el punt d'inici d'una trobada per agrair els patrocinadors tant de l'equipament com de la formació resident la seva participació per "fer possible un projecte més obert i que siguem molt més que un teatre", deia la directora del TAG, Tracy Sirés, acompanyada de l'alcaldessa, Alba Barnusell, qui també va agrair el suport de l'empresa privada a l'equipament públic.

Sirés recordava també "l'alt potencial artístic" de l'equipament, que acull quatre formacions residents, i convidava a "repensar el sentit del teatre públic del segle XXI, a qui ens dirigim i com hi arribem… Els projectes socials hi tenen molt sentit", afirmava i considerava que calia posar "el focus en els drets culturals".

En aquest sentit, el TAG i l'OCGr fa anys que han incorporat projectes educatius, com el Cantània, Mapadeball i, des de fa sis anys, el programa de mediació cultural Coenzims, que en aquesta temporada per primer cop treballa amb un col·lectiu resident –el grup +Oportunitats de Dimas està treballant amb Júlia Barbany–, en comptes dels habituals projectes puntuals. En el marc d'aquest programa també va sorgir una vinculació més estreta amb l'Escola Ponent, que va crear el projecte Meraki per esdevenir centre d'interès referent a les arts escèniques.

Els patrocinadors també van poder gaudir de l'experiència d'un grup de la FVO en l'activitat Un matí d'orquestra amb l'OCGr del programa Apropa Cultura, amb el musicoterapeuta Mateu Aregay, qui explicava que l'activitat es fa amb col·lectius diferents, com persones amb diversitat funcional, grups de gent gran amb Alzheimer i presos de Quatre Camins, per exemple. "Els ajudem a prendre consciència de la música en una altra dimensió. Intentem passar de ser receptors a ser també emissors, de manera que al taller s'obre un canal de comunicació diferent", apuntava. També la directora d'Apropa Cultura, Sonia Gainza, lloava l'experiència del Matí d'orquestra –iniciada el 2018–, que "obre un espai cultural entre setmana a comunitats amb risc d'exclusió. Ja hi ha altres orquestres de Catalunya que s'hi estan sumant", destacava.

A més, Aregay i l'OCGr també participen en el projecte Musicànim, nascut el 2016 per apropar la música als pacients, usuaris i treballadors de l'Hospital de Granollers.

Tots aquests projectes que sumen a la mateixa programació del TAG han fet, explicava Sirés, que sigui "el teatre més ben valorat per la Generalitat, ja que ha estat el que ha rebut més punts en la convocatòria de subvencions".

Edicions locals