'Alhayat o la suma dels dies', una història sobre els refugiats

La companyia La Viciosa escenifica la situació que viuen milers de persones

Cultura

Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian representen la quotidianitat d'un camp de refugiats
Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian representen la quotidianitat d'un camp de refugiats | Llevant Teatre

Àgata Lasheras

L'obra teatral Alhayat o la suma dels dies, de la companyia La Viciosa, arriba a Llevant Teatre diumenge (19 h), en el marc dels actes de commemoració dels bombardejos sobre Granollers del gener de 1939 i del Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat, que té lloc el 27 de gener. La trama porta a escena la realitat d'un camp de refugiats i l'espera d'aquests mentre no reben cap informació de l'exterior del recinte. 

L'espectacle, guanyador del Premi Novaveu als XXIII Premis de la Crítica d'Arts Escèniques, és el primer projecte de la companyia, i va sortir a la llum el 2020. Formada per Aura Foguet –directora de l'obra–, Manar Taljo i Laia Foguet, La Viciosa va néixer el 2019 a partir de les ganes de les integrants de treballar un llenguatge artístic propi. Segons les creadores del projecte, aquest sorgeix del "vici de fer un teatre compromès amb el món que ens envolta, amb el joc, la poesia, la bellesa i el present".

Un relat sobre l'esperança

L'obra sorgeix de la vivència de Laia Foguet, germana de la directora, i Georgina Latre, una de les intèrprets, com a voluntàries a un camp de Lagadikia, Grècia. Basant-se en la seva experiència, l'espectacle narra com neix l'amistat entre en Hadi, un refugiat de Síria, i la Júlia, una voluntària catalana. Ambdós comencen comunicant-se amb una pissarra a través de dibuixos i una barreja de les seves llengües maternes amb l'anglès, fins que a aquesta amistat s'hi suma la germana d'en Hadi, la Samura. Als tres els uneix l'amor envers la literatura, que els motiva a mobilitzar-se amb l'esperança de poder crear una biblioteca al camp.

La representació teatral pretén ser "un cant a la humanitat, a la cultura i a la sensibilitat", que s'inspira en fets reals per narrar un relat que podria ser el de moltes persones. L'escenografia és simple i discreta, i té la voluntat de donar tot el protagonisme als actors.

La funció a Llevant Teatre anirà acompanyada d'una postfunció en acabar l'espectacle, a les 20.30 h, on la companyia podrà fer un intercanvi de sensacions amb el públic i explicar el procés creatiu que ha viscut l'obra per arribar al producte final.  

Edicions locals