Gener, onada de fred

El fred extrem a Catalunya té tres orígens diferents

Observant el temps

Gener, onada de fred
Gener, onada de fred

Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.

El fred extrem a Catalunya és un fenomen climàtic que es caracteritza per una caiguda significativa de les temperatures, que es situen molt per sota dels valors habituals. Aquest fenomen té una gran importància a causa dels seus efectes en la salut de les persones, en els cultius i en els serveis públics. És important estar preparat per a enfrontar-ho i prendre mesures preventives per a mitigar els seus efectes.

El fred extrem a Catalunya té tres orígens diferents: polar marítim, àrtic i polar continental. El fred polar marítim és una massa d'aire molt humida i freda que procedeix de l'oceà Atlàntic. El fred àrtic, d'altra banda, és una massa d'aire menys humida i més freda que procedeix d'Escandinàvia o Escòcia, de latituds pròximes al cercle polar àrtic. Finalment, el fred polar continental és una massa d'aire més freda i seca que procedeix del centre continental, de la regió dels països d'Europa de l'Est o Bielorússia.

La definició i els criteris per a classificar el fred extrem són donats per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Una invasió d'aire fred ha de tenir una durada mínima de tres dies consecutius amb temperatures tan baixes que només es troben en el 5% dels dies més freds de l'hivern, amb més de 30 anys de dades i, al mateix temps, ha de donar-se en almenys el 10% de les estacions meteorològiques de la regió.

La neu és un dels fenòmens climàtics més populars del nostre planeta. És el nom que rep l'aigua congelada que cau dels núvols en estat sòlid. La neu es compon de cristalls gelats reunits en flocs que en descendir sobre la superfície terrestre cobreixen tot d'un mantell blanc. La formació de neu és determinada per dos factors: una temperatura atmosfèrica a 0 °C o inferior i una humitat relativa concreta en l'atmosfera. Els cristalls de gel es formen per la condensació del vapor d'aigua a temperatures inferiors al punt de congelació. Una de les particularitats dels cristalls que componen la neu és que formen estructures geomètriques hexagonals, generant un efecte visual molt curiós. La seva forma depèn de la temperatura de l'aire i la quantitat de vapor que aquest contingui.

 

Edicions locals