'El periodisme ha de parlar de l'extrema dreta, però no del que vol l'extrema dreta'

Carles Prats va participar dimecres a una jornada sobre la normativa electoral de cara al 28-M

Societat, Política

Carles Prats, en representació del Col·legi de Periodistes, va tractar sobre la deontologia a la professió
Carles Prats, en representació del Col·legi de Periodistes, va tractar sobre la deontologia a la professió

"Els periodistes no ens podem convertir en transmissors de discursos d'odi i discriminació". Aquesta és la premissa de la qual partia Carles Prats, en representació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en una xerrada dimecres a la sala Nau B1 de Roca Umbert, en el marc d'una trobada de professionals de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre la normativa electoral en l'àmbit audiovisual, de cara a les eleccions municipals del 28 de maig.

Prats oferia la ponència Recomanacions deontològiques sobre cobertures electorals i tractament de l'extrema dreta, en el marc de la qual recordava obvietats, com que "s'ha de deixar treballar als periodistes" i denunciava que "en aquest país sovint no és així. Ni els polítics ni els jutges ens han de fer escaletes ni dir de qui hem de parlar", es queixava i considerava que en període electoral se sotmet als mitjans públics a un "estat d'excepció informativa". El representant del Col·legi de Periodistes tornava a carregar contra els blocs electorals i com un instrument que es va fer pensant en què no s'ignoressin els partits minoritaris s'ha pervertit. "El cap de secció, en comptes de treballar, fa excels per complir els blocs, i això no ho diu en lloc de la llei", criticava la interpretació que en fa la junta electoral.

D'altra banda, alertava de com "els partits intenten aprofitar les febleses dels mitjans", tot oferint declaracions cridaneres per augmentar les audiències. Prats recomanava "no caure en les trampes dels partits, especialment des d'extrema dreta. No tot val per l'audiència", deia i apel·lava a la responsabilitat dels professionals.


El periodista de TV3 recordava quan l'any 2002 era corresponsal a França i, per primera vegada, Jean-Marie Le Pen va passar a la segona volta de les eleccions. "Els mitjans van caure en el parany de centrar la campanya en els temes que volia l'extrema dreta", lamentava. "Donar veu els fa més forts; no els hi podem servir en safata els micròfons per escampar discursos racistes i xenòfobs", reclamava Prats. Amb tot, recomanava no ignorar l'extrema dreta: "El silenci no és mai una opció, però hem de valorar quan i per què en parlem i no caure en les seves provocacions. Per exemple, muntar una carpa al carrer és notícia?", feia reflexionar.

Per a Prats, doncs, el periodisme "ha de parlar de Vox, però no del que vol Vox" i alertava del perill "d'obrir falsos debats, caure en el seu llenguatge i ridiculitzar partits i votants". "L'única arma que tenim és fer bé la nostra feina, sense ingerències, i amb responsabilitat", concloïa.

Edicions locals