GR-Idees premia el projecte ECOfa: un sofà que reaprofita tubs de cartró

La primera competició d'idees de negoci impulsada per l'Ajuntament i Granollers Mercat ha rebut quinze propostes

Economia

Tres integrants del grup ECOfa, amb la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez
Tres integrants del grup ECOfa, amb la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez

Redacció

GRID Granollers, la plataforma impulsada per l’Ajuntament i Granollers Mercat al servei d’empreses i entitats per a l’ús eficient dels recursos no aprofitats i la cooperació entre empreses, va donar a conèixer dimecres el projecte guanyador de la Competició GR-IDEES de models de negoci circulars, una iniciativa promoguda per connectar alguns dels materials disponibles al mercat de recursos del GRID amb la creativitat i l’emprenedoria de la comarca. D’aquesta manera s’impulsa també la creació de nous negocis que siguin viables tècnicament i econòmicament.

El projecte guanyador es diu ECOfa, i proposa fabricar un sofà principalment de cartró amb altres materials de suport. El cartró procediria de la reutilització i transformació dels tubs de cartró de KH Lloreda, una de les empreses que han col·laborat amb el desenvolupament del concurs. Els integrants del grup ECOfa són cinc estudiants del cicle formatiu de grau superior de comerç internacional de l'institut Jaume Mimó de Cerdanyola del Vallès, que es mostraven satisfetes d’haver pogut donar una "segona vida" a un possible residu i haver generat un "producte còmode, accessible i atractiu a simple vista".

El premi inclou l'acompanyament específic de la proposta guanyadora per posar en marxa el pla d’empresa –assessorament tècnic, recerca de finançament i formació específica–, a més d'un lot de productes de neteja KH-7 i un assistent virtual cedits per l'empresa KH Lloreda. A més, el projecte guanyador passa a participar directament al procés de selecció dels premis de la Mostra de projectes emprenedors a l’FP organitzada per la Direcció General de Formació Professional de la Generalitat.

En aquesta primera edició de la competició, presentada durant la fira de l’economia verda i circular de l’Ascensió, s’hi han presentat 15 projectes, que han plantejat el repte de crear un negoci a partir de quatre recursos: moqueta firal, tubs de cartó, peces de porexpan i membranes de cautxú. Entre les idees presentades al concurs han predominat els projectes de grups d'estudiants de diferents cicles, com gestió administrativa, transport i logística i comerç internacional, si bé també hi ha hagut alguna proposta d'emprenedoria individual i fora de l'àmbit educatiu.

Totes les propostes han implicat la reutilització de materials, amb idees com producció i venda de fundes per a ordinadors, sofàs, material esportiu, catifes o elements protectors de la pluja. Pel que fa als recursos plantejats, ha estat especialment demandada la membrana de cautxú de l'empresa Firestone Building Products Spain SL i els tubs de cartró de KH Lloreda. Un jurat format per experts en economia circular ha avaluat les propostes i ha acabat decidint el projecte guanyador.

La sessió de dimecres, celebrada a Can Jonch, va comptar amb una ponència prèvia de la dissenyadora granollerina Núria Vila, especialista en temes d'ecodisseny. Vila va parlar del valor dels residus i com poden ser transformats en nous recursos. "El 80% de l'impacte ambiental d'un producte es decideix en la fase inicial, la del disseny", deia Vila, qui apuntava que en el llançament d'un producte cal pensar en tot el seu procés, "també en la gestió de residus i en les oportunitats que pot generar per algú altre", deia.

Edicions locals