La segregació escolar s'ha reduït, tot i que el Síndic alerta que calen més mesures

El Casal del Mestre i la Plataforma en Defensa de l'Escola Pública organitzen un acte contra la segregació a les escoles

Societat

Poques setmanes després del darrer informe del Síndic de Greuges sobre segregació escolar a Catalunya, el debat torna a estar ben viu i el Casal del Mestre i la PEDEP en faran valoracions en un acte dissabte. Segons el balanç del Síndic de les mesures desplegades des de la signatura del pacte contra la segregació escolar el 2019, els índexs s'han reduït al país un 15%. En el cas de Granollers, l'informe mostra millores tant a primària com a secundària, tot i que alerta d'un repunt en el curs 2020-21 de primer d'ESO.

L'informe detalla els índexs de dissimilitud de cada municipi, que són els que s'utilitzen com a indicadors. Es tracta del percentatge d’alumnat d’un determinat territori que caldria redistribuir per garantir que hi ha una distribució equilibrada del conjunt de la població escolar.

A la ciutat, s'ha passat d'un índex de dissimilitud a Primària el 2018-19 de 0,35 al 0,31 el curs passat. En el cas de P3 ha passat de 0,39 a 0,37. En el cas del conjunt de Secundària, s'ha passat de l'índex de 0,26 al 0,20 el curs 2021-22. A 1r d'ESO es va passar d'un 0,26 el 2019 a un 0,34 el 2020, tot i que el 2021 l'índex va tornar a baixar fins a 0,17.

Tot i la valoració positiva global que en fa el Síndic, la institució assenyala incompliments com l’adequació de la zonificació escolar, el finançament dels centres i la gestió de la matrícula viva, que continua sent elevada, especialment en centres de complexitat.

Recomanacions de portes obertes

L'oficina del Síndic va estudiar l'organització de les jornades de portes obertes als centres en una mostra de cinc municipis de més de 60.000 habitants, entre els quals Granollers. Es van detectar diferències entre els centres públics i privats a l'hora de triar la modalitat presencial o telemàtica. L'informe recomana crear una guia de bones pràctiques en les portes obertes adreçada als centres educatius per generar equivalències en els formats de les jornades de portes obertes i de promoure dinàmiques col·laboratives entre centres amb l’objectiu d’evitar les diferències detectades en les jornades passades, que tenen efectes negatius sobre l’equitat de l’admissió d’alumnat.

La xerrada

Amb el títol Ciutat educadora o ciutat segregadora? el Casal del Mestre i la Plataforma en Defensa de l'Escola Pública (PEDEP) organitzen dissabte (10.30 h) una xerrada i debat sobre la segregació escolar, conduït per Agustí Corominas. Serà a La Saleta –l'antic Gra, al número 15 del carrer Torras i Bages– i comptarà amb la presidenta de l'aFFaC –Associacions Federades de Famílies d'alumnes de Catalunya–, Belen Tascón, i el docent i membre de la PEDEP, Josep Sànchez. També està prevista la participació de les AFA de Granollers, docents i experts en educació.

Edicions locals