El pla estratègic per reactivar la cultura després de la pandèmia vol avançar cap a una ciutadania creativa
El document, construït amb la participació d'entitats culturals de la ciutat, pretén marcar un full de ruta per l'horitzó 2030
L'Ajuntament ha presentat el pla per a la reactivació de la política cultural i creativa de Granollers postcovid-19 al Museu de Granollers. La proposta, impulsada per l’Ajuntament de Granollers i amb la participació de diverses entitats de la ciutat, neix de la voluntat d’establir uns criteris de treball en l’entorn cultural després d’uns darrers anys d’incertesa pandèmica. La seva intenció principal és assentar unes bases consensuades per proposar una estratègia amb actuacions des del juny d'aquest any fins al 2030.
A la presentació hi van assistir diverses persones que han format part del procés d’elaboració d’aquest pla, així com Maria Villegas, regidora de Cultura; Alba Barnusell, alcaldessa de la ciutat, i Roberto Gómez, director de Conexiones Improbables (consultora que ha col·laborat en el pla), que va participar en l'acte de manera telemàtica. El projecte va començar el setembre del 2021 i la metodologia que s’ha fet servir s’ha basat molt en la participació d’agents culturals, que es van dividir en dos grups de treball principals: el Grup Motor, amb representants polítics i tècnics dels serveis municipals, i el Grup Ampli, conformat per 30 agents del teixit cultural de la ciutat.
La principal aportació de l'estudi és la proposta per avançar cap a una política basada en els drets culturals per transitar cap a una ciutadania creativa. El pla se sustenta en el concepte de "cultura co", una cultura col·laborativa, co-creativa, comunitària, consolidada, corresponsable, connectada i cohesionada. Els inicis del projecte van definir les necessitats i reptes sobre els quals es va partir per poder generar un canvi. A partir d'aquestes problemàtiques base, l'estudi articula quatre línies estratègiques: cap a una ciutadania creativa per a la innovació social, impuls per a la consolidació sectorial, transversalitat cultural i creativa, i reorientació organitzativa i de l'oferta municipal.
Amb aquest focus estratègic, el pla defineix cinc programes amb les seves respectives iniciatives, accions, línies de treball o diversificacions respecte al plantejament actual. Els programes plantejats són Xoc creatiu, que busca potenciar la ciutadania creativa; Una comunitat en xarxa, que té l'objectiu de treballar per un ecosistema cultural i creatiu; Un ecosistema consistent i equilibrat, que se centra en la gestió d'agents i organitzacions locals; Ciutat laboratori, que es focalitza en la creativitat, la sostenibilitat i la digitalització, i Nova governança, que proposa accions de caràcter intern a la mateixa organització.
El document es pot consultar en línia a través de l'enllaç publicat a la web de la Diputació de Barcelona.