El disc d'Albert Marquès contra la pena de mort inicia gira a l'Irídia Fest
'Freedom first', el treball gravat amb el pres afroamericà Keith LaMar, tornarà a poder-se escoltar en directe a Granollers
Sota el títol Freedom first, música des del corredor de la mort, aquest dijous el pianista de jazz granollerí establert al novaiorquès districte de Brooklyn, Albert Marquès, torna a Catalunya per presentar el disc gravat amb l'afroamericà Keith LaMar, pres condemnat a mort l'any 1993 per un crim que no va cometre i un cas clar de racisme judicial. El projecte, el primer de la història enregistrat per un artista al corredor de la mort, forma part de la campanya Justice for Keith LaMar, que té per objectiu conscienciar sobre la pena de mort i evitar l'execució del propi LaMar.
La presentació oficial a Europa tindrà lloc a l'Irídia Fest, un nou festival de cultura i drets humans, tot i que el públic del Festival de Jazz de Granollers ja en va poder escoltar un avançament l'any passat. De fet, colpit per la situació de LaMar, el músic granollerí va organitzar concerts als carrers dels Estats Units per donar visibilitat al cas, en què van participar músics de jazz i activistes contra la pena de mort.
El concert es presenta en format quintet amb l'Albert Marquès al piano, el mateix LaMar via telefònica recitant poesia des de la presó, Erin Corine a la veu i flauta, Manel Fortià al contrabaix i Marc Ayza a la bateria. Aquesta serà la mateixa formació que l'1 de març tornarà a Granollers, en aquest cas al Teatre Auditori.
De fet, els concerts i la campanya contra la pena de mort s'han intensificat enguany, ja que l'execució de la sentència per a LaMar està programada per al 16 de novembre de 2023. De moment, i si la pressió social no aconsegueix aturar-ho, l'artista afroamericà qualifica el disc com la seva "última voluntat i testament".
Un músic activista
Albert Marquès va formar part d'una organització anticapitalista catalana quan era adolescent, va ser detingut i jutjat pel seu activisme. Influenciat per l'escena punk local, així com per les gravacions de jazz de músics com Chick Corea, Brad Mehldau, Michel Camilo i Herbie Hancock, va ser autodidacte fins que va assistir al Conservatori Superior de Música del Liceu. Després de graduar-se, va fer dos viatges fonamentals que van canviar la seva vida, passant un mes a Cisjordània a Palestina i un mes a Cuba.
Durant els seus quatre anys a Barcelona, va tocar amb els millors músics de l'escena, com Marc Miralta, gràcies al seu so únic i no acadèmic. En graduar-se, es va traslladar a París, on va tocar amb músics com Remi Vignolo i Pierre Perchaud, i es va convertir en el pianista del quartet del bateria afroamericà Leon Parker. Als 25 anys, es va traslladar a la ciutat de Nova York on va conèixer el seu mentor Arturo O'Farrill, que el va contractar per ensenyar a la seva organització, l'Afro Latin Jazz Alliance, una organització sense ànim de lucre que ofereix classes gratuïtes de música de jazz llatí a les escoles públiques de Nova York més desfavorides.
Va combinar les seves influències més importants: jazz contemporani, flamenc, música afrocubana i justícia social creant Freedom First. Ha enregistrat quatre àlbums com a líder de la banda, i col·labora habitualment amb Ari Hoenig, el cantant i saxofonista de flamenc espanyol Antonio Lizana i altres músics americans i europeus. Marquès és el director musical de l'Institute for Collaborative Education de Nova York, una escola secundària pública al centre de Manhattan.