Baixar de l'hora, l'objectiu perseguit

Edmond Kipngetich i Wisley Kibichii, candidats a fer el rècord de La Mitja

Esports

| Xavier Solanas / SomGranollers

José Luis Rodríguez Beltrán

"L'objectiu és baixar de l'hora; sabem que tenim una cursa ràpida i enguany ho aconseguirem". Ho diu Joan Villuendas, vicepresident de l'AE La Mitja, que és qui es dedica a la contractació de l'elit per a la cursa de 21 km. Per aquesta nova edició té set noms africans destacats (quatre kenians i tres etíops), tots ells amb la finalitat de no superar els 60 minuts.

En 37 anys, la cursa vallesana només ha baixat de l'hora en dues ocasions: el 2008 amb el kenià Samuel Wanjiru (59 minuts i 26 segons) i el 2019 amb el kenià Abraham Kiptum (59 minuts i 58 segons). A l'edició del 2022, l'organització es va quedar a només 40 segons de situar un tercer home entre els registres menors de 60 minuts, però el kenià Mike Boit va arribar molt just a Granollers. Enguany, es confia en set atletes africans, tot i que hi ha dos kenians que són alumnes avantatjats: Edmond Kipngetich i Wisley Kibichii. 

Kipngetich, de 28 anys, és qui arriba en millor estat de forma perquè el setembre del 2022 va aconseguir la seva millor marca en una mitja marató a Copenhaguen (Dinamarca), amb 59 minuts i 25 segons. Uns mesos abans, a la mitja marató alemanya d'Herzogenaurach va fer 59 minuts i 56 segons i el 2021 ja ho havia fet, a Poznan (Polònia), amb 59 minuts i 41 segons; i a Lisboa (Portugal) amb 59 minuts i 49 segons. Pel que fa a Kibichii, de 29 anys, ho ha fet en una única ocasió el 2021 a la mitja marató de Madrid, amb 59 minuts i 57 segons, i es va quedar a tan sols 21 segons a Nàpols (Itàlia) el 2022.

Els altres dos atletes kenians són Nehemiah Kipyegon, que amb només 20 anys ja ha aconseguit 1 hora i 37 segons als 21 km de Santa Pola del passat gener; i Edwin Kipruto, que també va aconseguir a Santa Pola el seu millor registre amb 1 hora i 59 segons.  

Els atletes etíops poden fer la sorpresa. Entre aquests, hi ha Hagos Gebrhiwet, medallista olímpic a Rio de Janeiro el 2016 amb un bronze en els 5.000 metres, que també ha estat subcampió del món el 2013 i bronze, el 2015. El velocista està fent el pas a distàncies més llargues i en la seva única experiència de mitja marató va aconseguir un registre d'1 hora, 1 minut i 46 segons, a Nova Delhi (Índia). També destaquen amb marques de l'any passat Getachew Masresha amb un temps d'1 hora i 8 segons a Lió (França); i Berhanu Tarto, amb 1 hora, 3 minuts i 3 segons, a Lisboa (Portugal). 

Tampoc no es descarta la sorpresa de la llebre, que serà de renom amb registres de mèrit en marató. Nicholas Rotich, de Kènia, té un temps de 2 hores, 11 minuts i 24 segons el 2019 a Linz (Àustria). L'atleta serà l'encarregat de guiar la resta del grup capdavanter, però mai se sap si finalment serà qui travessi la meta amb el triomf o un nou rècord.  

Edicions locals