L'assessorament psicològic, gran ajuda per als esportistes novells

Andrea Puig i Mireia Riera es repten per l'objectiu de completar La Mitja

Esports

L'assessorament psicològic, gran ajuda per als esportistes novells
L'assessorament psicològic, gran ajuda per als esportistes novells

José Luis Rodríguez Beltrán

El programa Comença a fer La Mitja 2023, de Granollers, va començar a l'octubre amb prop de 200 participants i entre les novetats d'enguany hi ha un nou servei d'assessorament psicològic. Vanessa Olmos, psicòloga esportiva, és la responsable d'atendre els neguits dels aspirants a completar la pròxima mitja marató granollerina i preparar psicològicament el seu entrenament. 

La tasca psicològica s'ha centrat en el grup inicial d'esportistes que volen fer la seva primera mitja marató o que tornen a competir després de molts anys sense fer-ho. Entre els participants en el programa d'assessorament de psicologia hi ha Andrea Puig, de 47 anys i veïna de Bigues i Riells. L'atleta és el segon cop que afrontarà La Mitja. "Després de la Covid-19 m'he tornat a engrescar amb La Mitja. Aquesta serà la meva segona vegada, però la primera que faig servir l'assessorament psicològic, que m'ha anat molt bé", assenyala Puig, que valora molt positivament el nou servei del programa: "han fet xerrades de nutrició, també, i ens consenten moltíssim". 

Puig explica que el seu objectiu serà acabar els 21 km, però que durant els entrenaments ha vist com superava el mur psicològic per visibilitzar l'objectiu. "Hi ha moments que em bloquejava amb el mur, que no podia. Llavors vaig aprendre a fer sevir una tècnica per distreure'm dels pensaments negatius. Aleshores, el que faig és pensar una paraula o una frase positiva, que m'ajudi a arrencar de nou i tirar endavant amb la cursa". Concretament, la vallesana s'escriurà una frase, Don't stop me/us now i Sí, que puc. "Don't stop me /us now sorgeix d'una cançó de Queen que el grup d'entrenament va fer servir en un vídeo amb imatges nostres, va ser molt motivant. I el Sí, que puc és una paraula per recordar-me que tothom pot fer La Mitja, que tothom pot intentar preparar-se i fer-ho amb ajut", diu.

Durant la Covid-19, Puig va passar un temps inactiva esportivament, que ara vol recuperar. El primer pas va ser inscriure's al programa per fer La Mitja i ara vol continuar fent altres activitats.

També va fer servir el programa d'assessorament psicològic Mireia Riera, de 46 anys i de Canovelles. En el seu cas va córrer La Mitja fa deu anys, però després ja no va tornar a fer-la per un problema de salut, que ja ha superat. Tot i això, és molt activa fent muntanyisme. "Està bé l'assessorament perquè t'ajuda a enfocar-ho diferent. Jo sóc una persona amb les idees molt clares i l'he feta a la meva manera, però això et poc ajudar a fer-la diferent", diu la vallesana, que no es marca cap objectiu per diumenge: "he après a visualitzar molt la cursa, a viure-la sense córrer i sentir-la". 

Com a estratègia de suport per a diumenge, Riera ha confiat a una desena de persones per repartir-les entre els 21 km de La Mitja, entre elles familiars, amics i companys de feina. "He enganyat a molta gent", diu l'atleta rient, tot i que explica que ho fa "per motivar-me, perquè si arribo a tal persona, sé que em queden tants quilòmetres, i així confio completar La Mitja". 

Totes dues faran el seu últim entrenament divendres després de recollir el dorsal. Dissabte, faran bondat i diumenge es prepararan per completar el 21 km de La Mitja.  

Javier De la Maza

Javier de la Maza farà diumenge la seva setzena cursa de La Mitja. Els primers anys la feia per superar la seva millor marca personal, però des de fa un temps la fa per ajudar als seus alumnes. De la Maza és un dels coordinadors del programa granollerí per fer La Mitja i veu amb bons ulls el nou assessorament psicològic. 

"La planificació psicològica crec que va molt bé perquè la gent no sap quins són els seus límits i si són capaços de fer la cursa, tot això ajuda", assenyala i, sobretot, recomana a fer ús els atletes novells. "La gent que comença a entrenar són els que tenen més dubtes si podran acabar els 21 km, això ajuda perquè endreça les idees", diu. 

 Diumenge, de la Maza preveu fer la cursa prop de les dues hores, ajudant a un gran nombre d'atletes seus. "Em fa molta il·lusió quan veig els companys que travessen la meta", explica. 

Edicions locals