Souba s'ha quedat
Després d'anys de peticions de la PAH d'un lloguer social per aquest veí del carrer Roger de Flor, avui l'ha signat amb l'Agència Catalana de l'Habitatge
Souba Boiro fa més d'una dècada que viu amb l'angoixa de no tenir un sostre. El cas d'aquest veí de Granollers, a qui la PAH de Granollers ha donat suport davant les múltiples amenaces de desallotjament, ha acabat avui en final feliç. Després de 9 anys de sol·licituds, Souba ha signat un lloguer social amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, gràcies al qual es podrà quedar al pis del número 88 del carrer Roger de Flor, propietat d'un gran tenidor, que fa anys que va ocupar.
El periple del Souba va començar el 2013, quan no comptava amb els ingressos suficients per pagar una compra o un lloguer d'habitatge del mercat lliure, i va ocupar un habitatge buit llavors propietat d'Unimm –entitat bancària absorbida pel BBVA, que actualment té cedida la propietat a la seva immobiliària Divarian–. El 2015 el seu cas va arribar al Jutjat de Granollers, tot i que la PAH i l'Ajuntament de Granollers instaven el BBVA a retirar els procediments judicials iniciats contra quatre famílies que havien ocupat pisos buits, inclòs Souba Boiro, i que es negociés un lloguer social a preu assequible per garantir-los el dret a l'habitatge. La PAH recordava que s'hi van "reallotjar com a única alternativa després de quedar-se sense habitatge en no poder pagar la hipoteca o el lloguer". Una moció al consistori també considerava que "no és admissible que les entitats financeres prefereixin mantenir buides les cases que cedir el seu ús per satisfer casos de primera necessitat".
Les demandes municipals no van ser ateses, però. Des de llavors la PAH va anar convocant diverses concentracions per aturar el desnonament amb el lema #SoubaSeQueda i va mantenir el contacte amb Divarian i el BBVA, tot i les reiterades negatives de l'entitat a oferir un contracte de lloguer assequible. "Sens dubte, el BBVA va adquirir aquest habitatge deixat sense dret a l'habitatge digne alguna família, i volia fer el mateix amb el Souba", considera la PAH.
Durant aquests anys, el veí de Roger de Flor ha patit mancances en subministraments de béns essencials com l'aigua i l'electricitat. "Solucionat fa temps l'assumpte del subministrament d'aigua potable, ara, amb el nou contracte, també podrà regularitzar la situació amb alguna companya de subministrament elèctric", detalla la plataforma.
La PAH es pregunta per què ara sí que ha estat possible aquesta solució, que feia més de 9 anys que demanava per a Souba i que es denegava. Ara l'acord s'ha fet sobre les condicions que ja se sol·licitaven el 2013 i que es contemplen per decret llei ja des de 2019.