ERC i PSC acorden desencallar aquest any el PDU del Circuit

Ajuntaments i agents econòmics destaquen la "necessitat" d'impulsar el projecte perquè sigui "un motor de l'activitat econòmica"

Societat

ERC i PSC acorden desencallar aquest any el PDU del Circuit
ERC i PSC acorden desencallar aquest any el PDU del Circuit

Redacció

La setmana passada es va desencallar la negociació per als pressupostos de la Generalitat per al 2023, un acord entre ERC i PSC que, entre altres punts, inclou també el compromís d'acabar, aquest mateix any, la tramitació del pla director urbanístic (PDU) del Circuit de Barcelona-Catalunya, de manera que l'Incasòl pugui iniciar la reparcel·lació de l'entorn a curt termini i que "la urbanització ja estigui enllestida entre 2025 i 2026", diu el diputat socialista i regidor granollerí, Jordi Terrades. L'objectiu és impulsar aquest sector, a cavall entre Montmeló, Parets i Granollers, com a pol d'atracció per a la indústria del motor.

Concretament, el PDU preveu el desenvolupament de 74,7 hectàrees en diversos sectors: Torre Pardalera –11,1 ha entre Granollers i Montmeló– per a usos comercials, d'oficines, tecnològics i d'esdeveniments; Can Guitet –34,3 ha entre Montmeló i Parets– per a usos industrial (33%) i d'oficines, centres tecnològics i serveis educatius (66%); Can Riba-Can Ninou –29,3 ha a Granollers– per a serveis hotelers i usos recreatius i esportius, i Palou Sud –26,7 ha a Granollers– per a activitats recreatives, de lleure i esportives.

Actualment, segons explica Terrades, s'està revisant el pla director –que s'havia aprovat fa 7 anys–, amb l'objectiu que la Comissió d'Urbanisme pugui aprovar-ne les modificacions aquest any. Per exemple, entre els canvis previstos respecte del projecte inicial, hi ha la retirada del kàrting projectat a l'àmbit de Palou sud, al costat de la depuradora, on ara es preveu desenvolupar un gran parc solar de 12.000 metres quadrats per subministrar energia a la planta de compostatge i la depuradora.

Pressió dels agents econòmics

Els darrers mesos han estat moltes les entitats i els agents econòmics que han pressionat la Generalitat per desencallar aquest projecte, com també ho han fet els ajuntaments de Montmeló, Parets i Granollers. L'estiu passat, per exemple, Foment del Treball s'implicava amb la Unió Empresarial (UEI) per treure la pols al projecte, com mesos abans també ho havien fet Pimec –que reivindicava l'impuls d'un gran centre d'R+D sobre el vehicle elèctric– i la Cambra de Comerç –que xifrava en 2.600 els llocs de treball directes i en 550 milions l'impacte econòmic que tindria el PDU en funcionament–. El mateix conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, explicava fa uns mesos en una entrevista al diari Som que la voluntat del Govern és que "el Circuit actuï com un pol d’atracció industrial, de talent i d’innovació, que esdevingui un hub de la mobilitat verda".

En aquest sentit, afegia, "el Circuit del futur ha de tenir un entorn industrial i, per tant, el desenvolupament urbanístic que s'hi faci ha de ser coherent amb aquest horitzó", una idea en què va insistir a la presentació a l'octubre del pla estratègic de l'equipament. El PDU, de fet, ja es va aprovar el gener de 2016 amb l'objectiu de desenvolupar-lo en 15 anys, però la falta de disponibilitat econòmica de la Generalitat n'ha posposat l'inici del desenvolupament.

Oposició al projecte

Amb tot, hi ha part del territori que s’oposa al projecte perquè considera que és un model especulatiu que tindrà afectacions mediambientals. El 2017, la CUP va presentar un recurs contenciós administratiu contra aquest pla director per demanar-ne la nul·litat, ja que el considerava "una de les amenaces d'agressions més grans que hi ha sobre el territori".

Les al·legacions feien referència a l'increment de mobilitat que generarà aquesta gran zona industrial, els augments de contaminació atmosfèrica i acústica –"un fet especialment greu en un moment d'emergència climàtica"– i també el risc químic de determinades empreses. "Ara s'està refent el pla director amb modificacions que ens donen la raó, com que les activitats lúdiques –com un kàrting– no poden estar tan a prop d'empreses amb risc químic", apunten els cupaires, que insisteixen en la idea que "el PDU no vetlla per l'interès general, sinó pels particulars d'un lobby determinat".

Tant la CUP com No ens vendreu la moto, un col·lectiu contrari al desenvolupament del PDU, es mantenen a l'expectativa del procés judicial, i qüestionen "fins a quin punt és d'interès públic" un equipament com el Circuit i la gran zona industrial que hi ha projectada al voltant.

El desenvolupament industrial de Torre Pardalera, Can Guitet, Can Riba-Can Ninou i Palou Sud s'afegirà també al nou sector industrial d'Els Xops, entre el Coll de la Manya i Lliçà de Vall, una àrea industrial de gairebé 55 hectàrees, ara en procés d'urbanització, que pretén atreure una trentena de noves activitats empresarials.

Edicions locals