La Plataforma en Defensa de l'Escola Pública denuncia l'incompliment del Pacte contra la Segregació

El membre de la PEDEP Josep Sánchez considera que no s'apliquen les directrius pel que fa a la matrícula viva i això afecta els centres d'alta complexitat

Societat

L'acte sobre la segregació escolar a la Saleta
L'acte sobre la segregació escolar a la Saleta | PEDEP

Redacció

El Casal del Mestre i la Plataforma en Defensa de l’Escola Pública (PEDEP) aplegava dissabte, a la Saleta (antic Gra), prop d'una cinquantena de persones convocades a un acte que duia per títol de Granollers, ciutat educadora o ciutat segregadora?, amb la presentació i dinamització del pedagog Agustí Corominas, i les ponències de la presidenta de l’aFFaC, Belen Tascón, i el mestre jubilat i membre de la PEDEP, Josep Sánchez.

Tascón va explicar les polítiques de l’administració sobre la segregació escolar, "sempre favorables a l’escola concertada-privada per l’increment de subvencions i per la laxitud respecte a les responsabilitats d’aquesta en l’equitat educativa", lamentava. Per la seva banda, Sánchez relatava la incidència de la segregació escolar a Granollers, des de l’estudi encarregat per l’Ajuntament, "interessant, però de nul·les conseqüències", fins a l’aplicació del Pacte contra la Segregació. En aquest sentit, denunciava que el govern municipal "ha incomplert sistemàticament les directrius del Pacte respecte a la matrícula viva, que continua afectant majoritàriament als centres anomenats d’alta complexitat".

Igualment, va ser molt crític amb les polítiques educatives del govern municipal, "mancat de voluntat política i de valentia per aplicar mesures de millora respecte a l’equitat educativa i rebaixar privilegis", exclamava. Ambdós van coincidir en considerar que la lliure elecció de centre "és un fals dret que augmenta la segregació escolar i que mai ha d’estar per sobre del dret bàsic i universal a què tots els infants rebin una educació pública de qualitat i que ofereixi igualtat d’oportunitats".

Durant el debat s’han donat un gran nombre d’intervencions, per part de mestres, membres d’AFA de Granollers i altres persones de la comunitat educativa, coincidint totes en què la segregació escolar és un greu problema que s’ha de combatre amb mesures contundents. Davant de l’interès i la participació, les persones assistents han acordat convocar nous actes per continuar debatent i actuant, i per exigir millores a les administracions.

Edicions locals