Mans Unides recaptarà fons per a la formació de poblacions tribals de l'Índia

L'any passat va aconseguir els 67-000 euros per a la integració socioeconòmica de jovent del Congo

Societat

El taller escola que Mans Unides ha ajudat a finançar al Congo
El taller escola que Mans Unides ha ajudat a finançar al Congo | Mans Unides

Montse Eras

Mans Unides del Vallès Oriental dedicarà la campanya solidària d'enguany a recollir fons per a la formació de població tribal de l'Índia. Concretament, l'entitat finançarà una iniciativa d'enfortiment dels drets i optimització de les activitats agrícoles i les oportunitats laborals a 24 llogarets del districte de Ganjam, un estat d'Orissa situat al nord-est del país i que té una extensió d'uns 8.000 quilòmetres quadrats. Amb un pressupost de 65.785 euros  –el 91% del cost total del projecte que aporta Mans Unides– s'ajudarà directament 1.693 persones i es calcula que a més de 10.000 indirectament.

En aquests llogarets hi ha població tribal o sense casta, mal comunicada a través de camins de terra i sense accés als mínims serveis bàsics d'higiene, electricitat, salut i educació. Es tracta majoritàriament d'agricultors que obtenen molt poc de les seves collites perquè fan servir mètodes arcaics i es veuen superats pel canvi climàtic i l'esgotament del sòl.

Des del 2017, la Congregació de les germanes de Betània hi treballa per mitigar-hi la pobresa. Ara s'afegiran 5 nous llogarets al programa d'ajut als 19 que hi havia fins ara. Durant els propers dos anys es pretén fer formació a 750 dones per al desenvolupament civil –ja que actualment no tenen representació a cap institució ni estan agrupades en federacions, òrgan necessari per obtenir subvencions–, a 900 agricultors per millorar els resultats de les collites i obtenir millors preus de venda,  43 joves perquè accedeixin a treballs dignes.

Mans Unides finança aquests projectes a través de les mateixes quotes dels socis de la comarca –actualment uns 240–, així com donatius al compte ES42 2100 0398 9902 0016 2118. A més, cada any desenvolupa diverses activitats per recaptar fons i sensibilitzar la població, com el concurs de Clipmetratges a escoles d'arreu del país, que ja està en marxa i les xerrades a centres educatius. A més, enguany l'Institut Celestí Bellera acollirà les exposicions El malbaratament alimentari i Aigua.

A Granollers, el 24 de febrer Mans Unides ha convocat un sopar solidari a la parròquia dels Franciscans, també és beneficiària de la Fira Solidària que organitza l'Escola Pia el 4 de març i del concert de l'endemà a la parròquia de Sant Esteve. El 16 d'abril se celebrarà una nova edició de l'esmorzar en l'Excursió Popular de l'AEG. A més, l'entitat participa a la festa solidària a la Porxada i a la jornada del Dia del Voluntariat.

Escola taller al Congo

El 2022 Mans Unides va aconseguir arribar al 67.000 euros que s'havia proposat per finançar el 85% del cost de posada en marxa d'una escola taller de fusteria per millorar les competències professionals i la inserció laboral d'una seixantena de joves a Kisantu, a la República del Congo. El soci local de Mans Unides al territori ja hi tenia operatiu des de 2020 un taller de formació mecànica. Seguint aquest exemple, la recaptació de l'entitat de 2022 ha permès rehabilitar dues aules de formació de 53 metres quadrats cadascuna i una sala de pràctiques de 250, així com comprar la maquinària i equipament necessari.

A més, el curs passat Mans Unides va presentar projectes a quatre ajuntaments del Vallès Oriental –Granollers, Cardedeu, la Garriga i Parets– que han contribuït amb un total de 30.000 euros en projectes com el de prevenció de la radicalització violenta de joves amb bones pràctiques d'intervenció socioeducativa al Marroc, finançat per l'Ajuntament de Granollers.

Edicions locals