Les llums de la carretera 152a, la ronda Sud i 9 equipaments se substituiran per Led
L'Ajuntament presenta el Pla d'Estalvi i Eficiència Energètica local, que enguany s'ha dotat amb 1 milió d'euros per accions prioritàries, entre les quals també, plaques solars a les piscines
Amb l'objectiu de reduir els costos energètics i les emissions contaminants de la ciutat, l'Ajuntament de Granollers, amb l'acord unànime de tots els grups municipals, presentava dimarts el Pla d'estalvi i eficiència energètica local, que preveu 53 accions a curt i mitjà termini, distribuïdes en 4 eixos –la reducció de consums energètics, la producció d'energia renovable i promoció del seu ús, la millora de la gestió de l'energia i la coordinació entre els àmbits domèstics, industrials, comercial i municipal.
Pel que fa a aquest darrer objectiu, el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, destacava la "importància d'un projecte comú perquè només el 2% del consum és de l'Ajuntament, mentre que el 49% és industrial: el 24%, del sector terciari, i el 25% domèstic", detallava. Així, el pla també proposa mesures en cadascun d'aquests sectors. L'alcaldessa recordava que el 78% del consum energètic mundial i més del 60% dels gasos d'efecte hivernacle els generen les ciutats, per això "tenim l'obligació i responsabilitat d'emprendre mesures i ser exemplars", deia Barnusell.
Així, l'Ajuntament s'ha marcat com a prioritat l'enllumenat públic i els equipaments municipals i ha decidit destinar un milió d'euros del pressupost de 2023 a actuacions imminents en aquest sentit. Enguany, doncs, se substituiran 450 punts de llum de la carretera N-152a i de la ronda Sud per Led (60.790 euros), que han de suposar un estalvi de 243.158 kWh i de 62,98 tones de CO2, per exemple. També s'incorporarà tecnologia Led a 9 equipaments municipals –els camps de futbol Primer de Maig, Ponent, carrer Girona i Can Gili, el pavelló de bàsquet, les pistes d'atletisme, la seu de la Policia Local i les oficines municipals del carrer Sant Josep. A més, el pla proposa reduir la intensitat de la il·luminació als carrers del voltant del Palau, al passeig de la Muntanya, a Joan Prim i a algunes vies de Can Bassa en un 60% entre les 24 h a les 6 h i del 80% des de llavors fins a l'apagada. També es preveu reduir el 80% de la intensitat des de l'encesa i fins a l'1 h; del 30%, d'1 a 6 h, i del 60%, de 6 a l'apagada, al Ramassar i a la carretera del Masnou.
Plaques solars per a les piscines
La darrera de les actuacions prioritàries que el pla preveu per enguany és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les piscines municipals per al seu autoconsum. Sens dubte, una mesura accelerada arran la crisi que a finals de l'any passat va patir l'equipament amb el tall de subministrament per escalfar l'aigua. Segons càlculs municipals, aquesta mesura permetria estalviar 24.000 euros anuals, tenint en compte l'actual preu de l'energia A més, s'ha demanat finançament europeu per desenvolupar una altra acció que afavoria la sostenibilitat de l'equipament esportiu municipal: la connexió de nous equipaments (no només, la seu del CNG, sinó també l'escola Joan Solans, el CTUG de Roca Umbert i l'edifici del Consorci per a la Normalització Lingüística) a la xarxa de biomassa sud.
Propostes d'accions futures
El pla també proposa altres accions a més llarg termini, com la incorporació d'elements tecnològics de control a l'enllumenat i equipaments municipals, així com modernitzar-hi els equips de climatització i instal·lar geotèrmia a Can Muntanyola. També es preveu rehabilitar el Mercat de Sant Carles i crear un Centre de Divulgació de la Transició Energètica de Roca Umbert –a través de la història de La Tèrmica–.
Pendents dels Next Generation
El regidor de Medi Ambient també ha detallat que hi ha set projectes que s'han presentat a les convocatòries dels Next Generation i que el consistori espera aconseguir el finançament europeu per tirar-los endavant a curt termini. "Si no, s'hauran d'allargar els terminis", reconeixia Camps. Es tracta de la millora energètica al Centre Vallès, la rehabilitació energètica integral del Centre d'Educació Especial Montserrat Montero i de les oficines municipals de la plaça de la Porxada, instal·lar plaques fotovoltaiques a la pista exterior de Can Bassa, a la coberta de la biblioteca de Roca Umbert.i a les grades de les pistes d'atletisme, així com l'ampliació de la xarxa de biomassa sud.