La Fira Guia't esdevé una mostra d'oficis de futur
La 14a edició recupera el format presencial a Roca Umbert, del 21 al 23 de març, després de tres edicions virtuals
La Fira Guia't torna, després de tres edicions virtuals, al format presencial a les naus Dents de Serra i B1 de Roca Umbert, del 21 al 23 de març. Aquesta no serà l'única novetat, però, d'aquest certamen d'assessorament i orientació acadèmica. Enguany la fira esdevindrà una mena de mostra d'oficis de futur, en què els visitants podran visualitzar ocupacions per inspirar-se de cara al seu futur formatiu i laboral.
En aquest sentit, el president executiu de l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, Fabián Mohedano, explicava que en el nou model de fira "es tracta de visualitzar oficis estratègics que són claus per al present i el futur del país i que no acaben d’arribar a la gent jove". Mohedano explicava que, en un moment en què a través d'Internet amb un clic es pot trobar molta informació, "les fires d'abans en què es repartien tríptics no tenen sentit. Els joves no hi van a recollir papers sinó a inspirar-se", afegia.
A la presentació del matí de dilluns a l'Oficina Jove del Vallès Oriental, el president del Consell Comarcal, Emili Cordero, explicava que el nou model de la Guia't inclou un canvi organitzatiu, més centrat en els sectors productius, d'acord amb la proposta plantejada des de l’Agència de la Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar a descobrir vocacions i incidir especialment en el foment de les industrials i la formació professionalitzadora.
Així, l'espai expositiu estarà dividit en 7 sectors professionals: Indústria del metall i mobilitat; serveis a les empreses; transformació digital; indústria química; indústria agroalimentària, manufacturera, de la construcció i de l'energia i sostenibilitat; oci i benestar, i salut i atenció a les persones. Els sectors més industrials i vinculats al món empresarial estaran situats a la Nau Dents de Serra, amb la voluntat de reforçar el coneixement de cap a on van les necessitats i el treball que es fa des de les empreses i com, a través de la formació professional les persones poden formar-se i treballar en aquesta indústria. Els sectors 6 i 7, on s’ubiquen les famílies professionals més vinculades a l’atenció a la comunitat i les persones estaran situats a la Nau B1.
De moment ja s’han inscrit més de 1.500 alumnes, 31 centres visitants i 13 famílies. I una quinzena de professionals estan fent l’orientació personalitzada durant aquest març.
Fira pionera a Catalunya
Mohedano elogiava Granollers pel fet de disposar des de fa anys del Consell de la Formació Professional. "És una ciutat privilegiada i no és casualitat que el canvi de format d'aquest tipus de fira s'iniciï a Granollers", deia. Pel que fa al nou model, indicava que permet aprofitar les sinergies que es creen entre els diferents actors que intervenen en un mateix sector (centres de formació, gremis, associacions d'empresaris), de manera que la fira relacionarà l'oferta professional amb les ocupacions existents. El president de l'Agència de Formació assegurava que aquest tipus de fira, sumades a un nou protocol d'orientació amb una metodologia comuna per a tots els actors, són dues eines fonamentals per a la transformació de l'FP.
El director dels Serveis Territorials del departament d'Ensenyament del Maresme-Vallès Oriental, Simó López, recordava que la Fira Guia't i altres actuacions contribueixen a reduir l'abandonament escolar prematur, "una feina que ha de començar des de ben petits i sense tabús socials", deia i posava com exemple que a partir de 3r d'ESO les nenes deixen d'interessar-se per professions tecnològiques. En aquest sentit, també posava en valor l'orientació acadèmica i l'ampliació de l'oferta formativa, que ha permès, deia, que el 92% de l'alumnat pugui entrar a estudiar la seva primera opció. El regidor d'Educació de Granollers, Francesc Arolas, també insistia en el "canvi de visió social per trencar prejudicis i oferir una visió de moltes feines" a la fira.
A la Fira Guia't es pot trobar informació de la formació professionalitzadora que es pot trobar a la comarca o a l’entorn proper i està adreçada especialment a joves estudiants de 4t d’ESO i també a persones que no acrediten o abandonen els estudis, i aquelles que no tenen clar quin itinerari formatiu seguir un cop superada l’ESO, en un entorn com l’actual on les transicions entre món laboral i món formatiu van implicant col·lectius de població més amplis i d’edats diverses.
La consellera delegada d’Educació del Consell Comarcal, Marialluïsa Ferré, destacava "el gran repte i esforç de totes les administracions per reconvertir l'FP en una educació professional de primera magnitud", i reclamava "la complicitat de tots els referents d’opinió socials per prestigiar la formació professional".