Farmàcies en alerta per la falta de medicaments
"Espanya és un dels estats europeus amb els preus dels fàrmacs més baixos, i els laboratoris prioritzen la distribució allà on els paguen més bé"
El sector farmacèutic ha denunciat que l'escassetat de medicaments que hi ha a les farmàcies des de l'esclat de la pandèmia s'està perpetuant i això afecta el dia a dia de les persones quan n'han de fer ús. Els últims sis mesos hi ha hagut escassetat en gairebé 1.600 fàrmacs i productes sanitaris, i ara mateix hi ha problemes de subministrament en uns 700 medicaments diferents, unes xifres que poden arribar al 50% de les medecines que les farmàcies sol·liciten als seus proveïdors.
L'escassetat de medicaments pot variar segons la setmana i en funció de si hi ha una alta demanda puntual, però els més habituals solen ser els antibiòtics, ansiolítics, col·liris, inhaladors, cortisones o medicaments anàlegs a la insulina per a persones amb diabetis. Darrerament, per exemple, hi ha hagut una especial falta d'antibiòtics pediàtrics, xarops per la tos, amoxicil·lina o paracetamol, és a dir, productes relacionats amb les patologies d'hivern i que són més necessaris en aquesta època de l'any.
Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), identifica diverses causes que explicarien la falta de medicaments. Inicialment, durant la pandèmia, hi va haver un període de desabastiment dels productes necessaris per fabricar-los, com per exemple el paper i cartró dels embalatges i els prospectes. Posteriorment, amb aquest desabastiment ja resolt, l'escassetat s'ha traslladat als principis actius, sobretot arran de la concentració de la producció mundial de medicaments en pocs laboratoris farmacèutics, bona part dels quals situats a l'Índia i la Xina, fet que implica, diu Torres, "perdre el control d'un dels pilars de l'estat del benestar".
A això s'hi afegeix que el preu dels medicaments a Espanya –marcats per l'administració– és força més baix que el de la resta d'estats europeus, de manera que "els laboratoris prioritzen la venda als països que els paguen millor". Per reconduir la capacitat de resposta de les farmàcies, un primer pas seria incrementar el preu que es paga pels medicaments genèrics, sense que això impliqui necessàriament que els consumidors hagin d'abonar més diners a la farmàcia. "La despesa farmacèutica a l'Estat és molt baixa, sobretot des de les retallades d'ara fa una dècada, que en un 40% van afectar el sector sanitari", assegura Torres. "Caldria estandarditzar els preus dels genèrics a tot Europa, de manera que la distribució arribés igual a tot arreu, sense haver de competir amb qui en pagui més".
Poc marge de gestió
Segons els professionals del sector, també hi ha una qüestió legal que dificulta l'adquisició de medicaments, i és que actualment, davant la falta d'un determinat producte, els farmacèutics no poden substituir-lo per cap altra fórmula, encara que respecti el mateix principi actiu i la mateixa concentració. "Les farmàcies només podem vendre allò que està estrictament consignat en la recepta, i no estem autoritzades a substituir-ho per res que sigui equivalent", lamenta Anna Maria Font, titular de la Farmàcia Font Olivet del carrer Roger de Flor, qui apunta que a la resta de països europeus els farmacèutics sí que tenen aquesta potestat. "Això afecta directament molts pacients, que, davant la falta d'una fórmula determinada, han de tornar al metge perquè els canviï la recepta, encara que siguin càpsules per comprimits"
Establiments en xarxa
El sector es mostra "preocupat", però fa una crida a "no alarmar-se", perquè malgrat la dificultat per disposar amb rapidesa de determinats medicaments, "ningú no es quedarà sense la continuïtat del seu tractament". Una de les vies que ajuda a pal·liar la situació és una plataforma tecnològica –FarmaHelp–, impulsada pel Consell General de Col·legis Farmacèutics, que connecta totes les farmàcies de l'entorn per trobar més fàcilment un producte i que permet reservar-lo allà on n'hi hagi en estoc per a un pacient que el sol·liciti.
El mateix sistema, a petita escala, és el que comparteixen les farmàcies granollerines mitjançant un grup de whatsapp. "Comentem entre nosaltres què tenim en estoc o què ens falta per poder-ho reservar o compartir si cal", diu Font, qui assegura que la majoria de clients es resignen i agraeixen el servei i la col·laboració entre farmàcies. "Són processos més incòmodes i més lents per als pacients, que potser s'han de desplaçar a un altre punt de la ciutat per aconseguir un medicament", diu la també coordinadora del sector sanitari del Vallès Oriental, qui afegeix que a poc a poc també van millorant els processos de comunicació amb els metges perquè coneguin la disponibilitat de medicaments abans de receptar-los.