Eliminar residus amb el canvi dels pals de fusta de gelats per canyes de sucre

Tres grups de l'Institut Carles Vallbona s'han classificat com a finalistes i un d'ells ha estat guanyador dels Premis 24 h d'Innovació Barcelona

Societat

Eliminar residus amb el canvi dels pals de fusta de gelats per canyes de sucre
Eliminar residus amb el canvi dels pals de fusta de gelats per canyes de sucre

Montse Eras

Tres grups dels cinc de l'Institut Carles Vallbona que han participat en els Premis 24 h d'Innovació Barcelona van ser triats com a finalistes i un d'ells va guanyar en els reptes proposats al certamen, celebrat la setmana passada, en què participaven més de 160 equips per solucionar 24 reptes proposats per diferents empreses. L'alumnat del Vallbona va aportar idees per aplicar a Soy Frigo –que demanava un projecte per garantir la circularitat i sostenibilitat dels seus productes i embolcalls–, Damm i el MACBA.

La proposta de l’equip guanyador pel repte de Soy Frigo implica canviar els pals de fusta dels gelats per canyes de sucre comestibles, de diferents sabors, de manera que reduirien els residus. A més aquest tipus de canyetes les produeixen empreses catalanes –la montornesenca Sorbos–, així que la proposta també promou el transport proper. Els guanyadors també han proposat canviar l’envàs i fer-lo de paper i un revestiment de polietilè que mantindrà les qualitats dels productes i s’aconsegueix així eliminar els plàstics.

El jurat també ha guardonat, dins l’opció presencial que s’ha dut a terme al Disseny Hub de Barcelona amb un equip format per alumnes de 7 instituts diferents, la proposta que ha donat resposta al repte de TMB que demanava trobar una solució, perquè es respectin els seients reservats en el transport públic, als usuaris amb preferència.

Aquest 2023, un col·lectiu de més de 1.300 estudiants i 250 docents de tot l’Estat i de Portugal han participat en l'esdeveniment, una xifra que dobla la de l’edició del 2022. Durant la participació cada centre ha comptat amb entre 2 i 3 formadors que han fet de shakers o mediadors dinamitzant el grup perquè donés forma a les propostes de solució, mitjançant estratègies de Design Thinking, una metodologia dinàmica que posa en joc les competències de cadascuna de les persones integrants del grup perquè el resultat fos el més ric possible.

Tots els guanyadors de cada modalitat tindran accés a uns campaments d’innovació durant 3 dies. La quarta edició de les 24 h d’Innovació Barcelona, organitzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, compta amb el suport de CaixaBank Dualitza.

Exporecerca Jove

Com és habitual, l'Institut Carles Vallbona també va participar la setmana passada a l'Exporecerca Jove. Quatre alumnes han presentat els seus treballs sobre cultius sostenibles i sobre gamificació inclusiva a la primera jornada celebrada a La Salle de la Universitat Ramon Llull.

 

Edicions locals