El salt de Demòcrates a Junts deixa Primàries sense drets electorals

El grup que encapçala Joan Ricart assegura que això no afectarà el funcionament de Primàries, que "es presentarà igualment"

Política

Joan Ricart i Oriol Vila, fa uns mesos en un acte de Primàries al Museu
Joan Ricart i Oriol Vila, fa uns mesos en un acte de Primàries al Museu

La marxa de Demòcrates de Granollers per la Independència (GxI) - Primàries, grup del qual formava part fins ara, per passar a Junts, ha deixat Primàries sense els seus drets electorals de cara al 28 de maig. "Sabíem que Demòcrates tenia agenda pròpia, però no entenem que hagi fet aquest salt a l'últim moment, sense parlar-ne prèviament", diu el regidor de GxI-Primàries, Joan Ricart.

"Sobretot, ens ha sabut greu pels temps i les formes, poques setmanes abans d'eleccions". Aquest canvi ha deixat el grup sense els drets electorals adquirits amb l'obtenció de representació al consistori el 2019, ja que corresponien a Demòcrates. "Això ens afecta, sobretot, a nivell de comunicació: a l'hora de fer bustiades, distribució de material electoral, i presència als mitjans públics i als espais destinats a cartelleria", lamenta Ricart, qui assenyala que el grup estudia ara com pot recuperar aquests drets: "plantarem batalla".

Malgrat aquest contratemps, el regidor també assegura que, més enllà de la marxa de Vila –que fa mig any va presentar candidatura per encapçalar la llista de GxI-Primàries, i va quedar en quart lloc–, el grup "està més consolidat i més unit que mai", i això "ens referma encara més en la voluntat de presentar-nos".

Per fer-ho, el grup estudia ara si constituir-se com a agrupació d'electors –que implicaria recollir 1.500 firmes de suport en poques setmanes–, formar un partit propi o bé presentar-se sota el paraigua de Primàries Catalunya, fet que permetria mantenir alguns dels drets electorals perduts.

Fa una setmana, Oriol Vila, en nom de Demòcrates, anunciava que la formació i les persones que en formen part, com Jordi Planas, s'integraven a la llista de Junts. "El context actual és diferent del del 2019, i entenem que Junts és ara qui té més capacitat per aglutinar tota la força de l'independentisme", justificava Vila. Aquesta setmana també ha transcendit que el jove Arnau Peral, qui fins fa uns mesos també havia format part de Primàries, també s'incorpora a l'equip de Junts.

 

Edicions locals