La Tèrmica serà el referent nacional per a la reflexió i divulgació de l'eficiència energètica

L'Ajuntament de Granollers i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya signen un acord per impulsar l'espai de Roca Umbert

Cultura, Societat

"Volem fer una nova passa perquè la Tèrmica de Roca Umbert esdevingui un referent nacional sobre el canvi energètic", ha assegurat avui el director de Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC), Jaume Perarnau, que aquest matí ha signat amb l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, un acord de col·laboració per avançar en el projecte museístic que singularitzi aquest patrimoni industrial.

De fet, la Tèrmica forma part ja des de 2016 del Sistema Territorial del MNATEC, una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya, "un model que va desaparèixer als anys 80, però que permet entendre la societat del país", assegurava Perarnau, qui defensa la incidència social del patrimoni i la cultura.

Així, l'acord entre el MNATEC i el consistori ha de permetre que Granollers sigui un municipi especialitzat en "la temàtica del canvi energètic, amb un museu amb una singularitat i que serà referent en el tema en l'àmbit nacional", insisteix.

En aquest sentit, Barnusell recordava que la Tèrmica és un espai representatiu d'un tipus de producció energètica per a la fàbrica de Roca Umbert, però també amb excedents per a l'entorn. "Tenim les calderes, els generadors i els transformadors en perfecte estat, i n'hi ha molt pocs al país", destacava l'alcaldessa, qui assegurava que el centre especialitzat "en la reflexió i el diàleg sobre l'energia tindrà una mirada de futur, i parlarà de producció d'energia neta i com ser líders en temes de descarbonització". "Aquest acord és un compromís amb la sensibilització i divulgació de l'eficiència energètica, no només a Granollers, sinó a tot el país", concloïa.

El projecte s'endarrereix un any

Tot i aquesta aposta, tant l'Ajuntament com el MNATEC reconeixien que el calendari previst inicialment, no només no s'ha complert, sinó que té un endarreriment d'aproximadament un any. Per la seva banda, Perarnau ho atribueix "a la manca de pressupost del govern i a dinàmiques pròpies del Museu" i explicava que el projecte de Roca Umbert està vinculat al desmantellament i actualització de l'exposició Enérgeia de Terrassa, "una mostra molt ambiciosa de 3.000 metres quadrats, però que es queda als anys 80". "A mesura que es desmunti aquesta exposició s'anirà valorant quins elements es traslladen a Granollers, on hi haurà dues o tres exposicions d'un volum més petit i assumible", deia el director del MNATEC.

D'altra banda, l'Ajuntament reconeix que l'increment de costos de les matèries primeres i les dificultats en les licitacions dels contractes també han endarrerit les intervencions previstes i subvencionades pels fons FEDER, que finalitzen aquest any. Així, Barnusell assegurava que abans d'acabar aquest 2023 la Tèrmica i el conjunt de Roca Umbert ja tindrà uns nous circuits museïtzats.

Edicions locals