Tiago Cadete prepara al Llevant un espectacle sobre migracions

El portuguès està acabant el procés creatiu d'un projecte sonor que explica la història d'immigrants

Cultura

Tres llatinoamericans residents a Catalunya participen en l'obra
Tres llatinoamericans residents a Catalunya participen en l'obra | Àgata Lasheras

Àgata Lasheras

Llevant Teatre acull com a resident al portuguès Tiago Cadete amb l'obra ConcertO, que es presentarà a la sala el 12 de maig. L'artista, que també ha fet residència a Roca Umbert, és el guanyador del projecte Stronger Peripheries, una iniciativa de Creative Europe que compta amb 10 països i que busca promoure l'art i enfortir les perifèries. Així, Cadete prepara aquesta proposta, que és resultat d'un tàndem entre Portugal i Catalunya. 

ConcertO serà una obra sonora que incorpora el testimoni de tres migrants llatinoamericans que ara viuen a Catalunya. Leonela Rendón, d'Ecuador; Lucía de la Maza, de Xile, i Ernesto Meza, del Perú, narren la seva història de migració i les vivències i sentiments al territori català. L'artista, que també és migrant (va néixer a Brasil i va anar a viure a Portugal) ha fet un treball introspectiu conjunt amb els tres participants, i ara treballa amb un tècnic de so per sintetitzar tots els resultats obtinguts i crear l'espectacle.

Lucía de la Maza, una de les actrius del projecte, sosté que el procés creatiu de l'obra està sent, d'alguna manera, "un procés terapèutic". El fet de posar en comú experiències i punts de vista, afirmava, "fa que no et sentis tan sola". Els participants també fan una reflexió sobre el país on han vingut a viure, que va ser el que va colonitzar als seus països fa anys. "D'alguna manera, és com una reconquesta", assenteixen.

Cadete fa una aposta per un canvi de mirada en l'espectacle i vol situar el públic a l'escenari, i que la trama tingui lloc a la platea. Segons ha avançat el mateix artista, les peces auditives inclouran experiències personals dels participants i també altres detalls com la música que escolten quan volen sentir-se com al seu país d'origen.

Edicions locals