'Corrents d'imatges', una correspondència fotogràfica entre el Quebec i Catalunya

La mostra, que serà a Roca Umbert fins al 25 de juny, és resultat d'un intercanvi entre artistes visuals d'ambdues cultures

Cultura

Dijous passat es va inaugurar l'exposició amb dues de les artistes participants
Dijous passat es va inaugurar l'exposició amb dues de les artistes participants | Àgata Lasheras

Àgata Lasheras

La Sala Zero de Roca Umbert va inaugurar dijous l'exposició fotogràfica Corrents d'imatges, resultat d'un intercanvi artístic entre el Centre Vu de Quebec, al Canadà, i l'Espai d'Arts de Roca Umbert. El projecte ha reunit cinc artistes quebequesos i catalans, que van començar el procés creatiu a partir d'una correspondència fotogràfica digital en plena pandèmia. 

En la inauguració hi van assistir dues de les artistes que han participat en la iniciativa. D'una banda, Eva Quintas, artista originària de Barcelona, però que actualment viu al Canadà, va presentar el seu treball, que ha estat una reflexió d'allò  abandonat. La fotògrafa es va inspirar en les botigues, restaurants i altres espais públics que van ser abandonats durant el confinament. "Les obres són fruit d'un procés sentimental complex, on la mort i la tristesa ens van tocar de prop", sosté.

Per la seva banda, Laia Moreto, que va ha estat la parella artística de Quintas, va posar el focus en dues idees radicalment oposades: la casa com a refugi i un espai tancat com a reclusió i privació de la llibertat. La catalana va transmetre aquesta segona visió en una de les obres, Le Ciel, una instal·lació d'art que mostra un cel que es trenca a trossos. "Vaig voler plasmar la visió d'un pres mirant per la finestra, des d'un espai en blanc on no pot prendre decisions ni veure el cel obert", afirmava.

A banda de les obres de les dues artistes, hi ha altres propostes com la d'Andrée Barrette. El canadenc es va inspirar en una aplicació de venda d'articles de segona mà, i va veure que moltes dones del país venien el seu vestit de núvia, però, com volien fer-ho de manera anònima, utilitzaven diferents tècniques per tapar la seva cara. L'artista va fer servir les fotografies per reflexionar sobre la relació entre les persones i la tecnologia.

En la inauguració hi van assistir altres persones involucrades en el projecte, com el fotògraf Joan Fontcuberta, que ha estat membre del jurat que ha avaluat els treballs. L'alcaldessa Alba Barnusell, qui també va ser present a l'acte, va remarcar que "Granollers és un espai obert a l'art, i aquest ajuda a crear la nostra identitat". Segons Barnusell, iniciatives com aquesta són molt beneficioses per la ciutat, ja que ajuden a generar vincles en l'àmbit internacional.

Tant Quintas com Moreto van valorar el projecte molt positivament. "Hem après que la comunicació és possible a través d'imatges, tot i les seves limitacions", constataven, tot explicant que ha estat una manera "de travessar els quilòmetres de distància que ens separaven". L'exposició es podrà visitar fins al pròxim 25 de juny i diumenge, a les 11.30 h, es farà una visita guiada de la mà de les dues artistes.

Edicions locals