La flama dels Special Olympics, a punt d'arribar

La torxa serà a Granollers dimecres al vespre, i la ciutat acollirà els jocs entre dijous i diumenge amb més de 1.500 esportistes

Esports

L'arribada de la flama dels Special Olympics a Mataró, dissabte passat
L'arribada de la flama dels Special Olympics a Mataró, dissabte passat | ACN

Demà, dimecres (19 h), la torxa dels Special Olympics arribarà a Granollers, després que l'11 de març sortís de la Seu d'Urgell i Andorra la Vella –les anteriors seus dels jocs– i que hagi fet un recorregut passant per una dotzena de ciutats del país. Avui és a Calella, arribada des de Lloret, i després que dissabte s'aturés a Mataró, on va arribar per mar amb una embarcació de vela que va amarrar al nou moll de la bocana. La flama d'aquesta 12a edició dels jocs també ha passat per Lleida, Amposta, Tarragona, Badalona i Barcelona. Demà, a les 19 h serà a la plaça de la Corona de Granollers, des d'on començarà un recorregut fins a la plaça de la Porxada.

Aquest acte simbòlic donarà el tret de sortida a aquests jocs que es disputaran a Granollers entre divendres i diumenge. Els Jocs Special Olympics són l'esdeveniment esportiu més important per a persones amb discapacitat intel·lectual. Se celebren cada quatre anys. De fet, s'havien de celebrar el 2022, però a causa de la pandèmia s'han celebrat un any més tard. Aquesta 12a edició està coorganitzada per la Federació Catalana d'esports per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), l'Ajuntament de Granollers i l'agrupació esportiva Special Olympics de Catalunya.

Es preveu la presència de 1.500 esportistes amb discapacitat intel·lectual d’arreu del món i 600 persones formaran part de l'equip del voluntariat. Granollers visibilitzarà i empoderarà les persones amb discapacitat intel·lectual, generant complicitats solidàries i de respecte a la societat. I ho farà a través de l’esport, com a vehicle per al foment de la inclusió i la integració de les persones.

Enguany, seran 14 les disciplines esportives que es disputaran a Granollers per donar visibilitat i empoderament al sector. Paral·lelament al calendari competitiu, els Jocs també contemplen una programació amb activitats que facilitaran la participació ciutadana, amb la qual es promourà la integració i la conscienciació social.

En aquesta edició dels Jocs Special Olympics hi participen esportistes d’11 comunitats autònomes i 10 països, amb un equip tècnic i d’entrenadors format per 300 persones. El voluntariat és peça clau dels jocs, seran 600 persones que oferiran suport als equips, als esportistes, a les activitats de promoció i a tots els actes paral·lels que tindran lloc durant els quatre dies dels Jocs.

La cerimònia inaugural es farà dijous, a les 17 h al Palau d'Esports, amb l’encesa del peveter amb la flama olímpica, la hissada de la bandera, la desfilada dels esportistes, espectacles musicals i altres sorpreses. L'obertura del recinte esportiu al públic serà a les 16 h i el preu de l'entrada per a la cerimònia és de 15 euros.

La Fira dels Jocs

Els jocs es complementaran divendres i dissabte amb una fira a les places de la Porxada, Maluquer i Salvador i Lluís Perpinyà, d’11 a 20 h, i una programació d’activitats lúdiques i esportistes. Divendres a la Porxada hi haurà un taller de Tennis Taula a càrrec del Club Tennis Taula Granollers i a les 18.30 h la part més festiva i musical anirà de la mà del grup Strabbers. A la plaça Maluquer i Salvador, l'Escola Pia instal·larà un circuit de psicomotricitat i el BMG, un xutòmetre inflable. El Club Bàsquet i farà partits de 3x3 i el Club Esgrima, una exhibició d'aquesta disciplina. A la plaça de Lluís Perpinyà, hi haurà instal·lat un futbolí inflable, i s'hi faran tallers de pintacares a càrrec de Parc Estudi, de fer xapes, i altres activitats recreatives i de jocs tradicionals.

Dissabte, la Porxada acollirà una sessió de ioga i relaxació a càrrec de Vania Álvarez (11 h), una exhibició canina a càrrec d’ASS Discan (12.15 h), un taller de breakdance amb Azzelarab Filali (16 h), una exhibició de dansa urbana amb Mi Zona (16.30 h) i la música d'Ainhoa i Gisela Moreno (17 h) i el grup de rock Motörhits (19 h). El Club Tennis Taula hi reeditarà el taller i el Club d'Escacs també n'organitzarà un. A la plaça Maluquer i Salvador es repetiran les activitats de divendres, i a la plaça Lluís Perpinyà, de nou hi haurà el futbolí inflable, el taller de fer xapes i jocs.

Edicions locals