Inaugurats els Special Olympics 'per canviar la mirada de la societat'

L'esportista Martí Iglésias i el jugador del BMG Antonio García Robledo encenen el peveter

Esports

L'esportista Martí Iglesias i el jugador d'handbol Antonio García Robledo han encès el peveter olímpic
L'esportista Martí Iglesias i el jugador d'handbol Antonio García Robledo han encès el peveter olímpic | Xavier Solanas

Montse Eras

Entitats de la ciutat i voluntaris han desfilat per la pista del Palau d'Esports per donar la benvinguda als 1.500 esportistes dels Jocs Special Olympics, inaugurats aquesta tarda en un acte amb música en directe, de la mà de l'orquestra de Jofre Bardagí, que acompanyava el cantant Kelly Isaiah, que ha posat veu a l'himne d'aquesta trobada de l'esport inclusiu a Granollers. La gala, conduïda per Pep Callau i presentada pels actors Carol Rovira i Quim Llisorgas –conegut pel seu paper a la sèrie de TV3 Com si fos ahir–, omplia el Palau per veure com s'encenia el peveter amb la flama olímpica, que ha passat per una dotzena de ciutats del país.

"La vostra flama és una peça fonamental d'això. Moltes gràcies per voler estendre la flama dels Special amb nosaltres", deia Llisorgas, donant pas a la desfilada dels voluntaris –més de 600– amb la bandera Special Olympics Catalunya, seguits dels representants de les 11 comunitats autònomes que participen en els jocs i de la desena de països d'arreu –Alemanya, Andorra, Bèlgica, Estònia, Malta, Marroc, San Marino, Catalunya –amb el periodista Xavier Valls duent la bandera i Lluís Canut–, així com la delegació de Lleida, Tarragona –amb l'abanderat Salva Maldonado–, Barcelona –amb l'atleta Núria Casas–, Girona, i, finalment, una delegació de Granollers –amb Carles Oms i Nicole Wiggins– i de les entitats vallesanes que participen en els jocs. Tots desfilant amb un somriure d'orella a orella per poder, després de 5 anys, tornar a participar o debutar en uns jocs.

Seguidament, el president d'Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, donava la benvinguda a tots els participants "al nostre país, Catalunya". "Són uns jocs per vosaltres, per compartir, per abraçar-se, per somriure, qui sap si per enamorar-se. I per canviar la mirada de la societat, que les persones de cada col·lectiu siguin simplement reconegudes com a persones, sense tenir en compte ni les seves capacitats ni les seves discapacitats", exclamava. La federació ACELL recordava que "sumem els valors de l'esport, a d'altres com el respecte a la diversitat. Us convidem a tota la família olímpica a compartir aquests valors que ens defineixen i ens millores", deia la presidenta de l'entitat, Marina Gómez. I recordava que la pràctica esportiva també és un dret.

Tampoc hi han faltat les mascotes dels jocs, el Nuk i la Bruna, acompanyats de Mariona Escoda i Manu Guix, amb una versió del The best de Tina Turner i You've god a friend de Carole King en català. Aquesta ha estat la primera d'altres actuacions musicals que s'han anat compaginant amb l'enlairament de banderes, inclòs Els Segadors interpretats pel violoncel de Marçal Ayats.

Tot seguit, la flama dels Special Olympics entrava al Palau de la mà d'una esportista acompanyada del regidor d'Esports, que van anar passant el relleu a altres atletes, els darrers acompanyats per Xavier Bonastre i Pau Ribas. I, finalment, l'esportista Martí Iglesias amb el medallista olímpic i jugador del BMG, Antonio García Robledo eren els encarregats d'encendre el peveter, al costat de la secretària general de l'Esport de la Generalitat i l'alcaldessa de Granollers, i per donar pas al jurament dels atletes.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i l'alcaldessa Barnusell han tancat la cerimònia, tot destacant l'energia positiva que transmeten els esportistes. "Sou un estímul per a tots nosaltres", deia el conseller, qui afegia que l'objectiu és "llançar un missatge a favor del respecte i la dignitat de les persones amb discapacitat". Barnusell recordava l'esperit olímpic i la flama de l'any 1992 i 1994. "Estem encantats i orgullosos de tornar-vos a acollir", exclamava l'alcaldessa.

Finalment, la música, la dansa, la percussió han omplert de festa el Palau per donar la benvinguda als Special Olympics 2023.

Edicions locals