Els fantasmes del PP

Nascut a Granollers el 1971, entra al periodisme a través d'El 9 Nou. Passa després per TVE abans d'arribar a Televisió de Catalunya, i actualment a Catalunya Ràdio. És autor de vuit llibres d'assaig. Ha col·laborat a El Temps iS

Llegeixo sorprès que el PP és l’únic partit que presenta candidats a tots els 43 municipis del Vallès Oriental, superant CiU, que presenta 42 candidatures; ERC, que en presenta 29; i el PSC, que en presenta 30. Tota una autèntica fita. Però si el PP, ara mateix, només té 36 regidors a tota la comarca, com pot ser que aconsegueixi presentar 43 llistes? Vet aquí la pregunta i vet aquí els fantasmes.

Fantasmes, sí.  Candidats que surten als papers però que no tenen cap presència contrastada al municipi on es presenten. Són candidatures fantasmes. I el PP és, de llarg, el partit que més experiència té en això de presentar candidats sorgits del poltergeist. L’obsessió dels populars per aparentar presència, tot i no tenir-la, és tan bèstia que arriben a l’extrem del Berguedà, on han presentat llistes als sis pobles més petits perquè allà amb un sol vot –un!- el PP ja tindria regidor. S’ha de reconèixer que són creatius i que si algú els vota, aquest algú té un reportatge! Però que no es facin gaires il·lusions perquè tot apunta que els passarà com els passa a la nostra comarca i els fantasmes no veuran la llum del dia. Per posar tres casos clars i propers: el PP fa dotze anys que presenta candidatures a Fogars de Montclús, Granera i el Montsey. I si sumem les eleccions del 2003, del 2007 i del 2011 dels tres pobles, sabeu quants vots obté el PP? Zero. Ni un. Mai. Una evidència que els candidats no hi són, perquè si hi fossin, si més no s'haurien votat ells mateixos. Però ni això!

El motiu és clar: els candidats no és que no siguin del poble, és que no els coneixen ni al poble veí, ni a Granollers i fins i tot, molts cops, ni a Barcelona. Són candidats triats a la babalà entre la militància d’arreu de l’Estat, candidats que no han trepitjat ni trepitjaran mai el poble. I aquest cop ho faran en un total de 140 llistes, poca broma. Un autèntic despropòsit que hauria de fer caure la cara de vergonya al Partit Popular.

Però el PP no n’ha tingut mai de vergonya. És el cas de Granollers, on el candidat, José María Moya, resulta que a les últimes eleccions municipals va ser el candidat del PP a Canovelles. Vaja, que ni a la capital de comarca, el PP guarda les formes. I això que Granollers és un dels pocs municipis vallesans on el PP sí que hi té prou militants per muntar una candidatura real, però està clar que la dinàmica fantasmagòrica els agrada més que la realitat.

I és així, amb aquestes constants alteracions de la realitat, que es donen casos com el del candidat popular de Cardedeu, Jaime Gela, que per sortir a la portada de La Razón, va inventar-se que els trabucaires havien simulat el seu afusellament pel sol fet d’haver disparat al costat de casa seva, de la mateixa manera que disparen constantment quan surten per la festa major. I sí, va sortir a la portada de La Razón. I sí, la delegació del govern espanyol es va afanyar a implicar-se en el cas.

Des d’aquí, des de l’AraGranollers, a qui avui donem la benvinguda, proposo que estiguem tots ben atents als mítings del PP a la capital vallesana. Quants mítings farà en José María Moya? I quan els faci, parlarà de les candidatures fantasma? I si ho fa, dirà el nom dels pobles correctament o seguirà la doctrina de la web oficial del PP i farà una regressió cap al franquisme parlant de San Quirico Safaja, Caldas de Montbui, Llissá de Munt, San Fausto de Campcentellas, San Pedro de Vilamajor o San Esteban de Palautordera? Perquè aquests són els topònims que surten a la web oficial dels populars vallesans.

Que el PP sigui un partit de fantasmes pot ser inevitable, perquè així els ho permet la llei, però que vagin a buscar els fantasmes a la profunditats de l’infern del feixisme, ja passa de taca d’oli!

Edicions locals