'Canviar el nom a la plaça Manel Montañà', de Manel Baró Montañá

L'opinió dels lectors

L’historiador i regidor de l’Ajuntament de Granollers Eduard Navarro, en un escrit a la edició en paper número 13, del dia 23 de juliol de 2015 al diari AraGranollers, justifica el canvi de nom de la plaça Manel Montanyà, amb una sèrie de confuses afirmacions i despectives expressions.

Vull deixar clar, que jo no estic en contra del canvi de nom de la plaça Manel Montañà, ans el contrari, doncs crec que seria una mesura positiva, que podria ajudar a oblidar rancúnies, ultratges i greuges esdevinguts per culpa d’un enfrontament que mai hauria d`haver passat. Pel mateix motiu també crec, que per batejar la plaça de nou, s’hauria de triar un nom que no tingui res a veure ni amb la dictadura franquista ni amb las misèries d’una tràgica i sinistre república del 36, doncs penso que si no es així, només servirà per reobrir ferides.

El senyor Navarro recorda que la plaça es va batejar el gener de 1941 amb el nom del franquista abatut. Afirma també que a Montañà se l’homenatja per la influència de la seva familia, i que era un dels fills d’una familia carlina de Granollers d'inicis del segle XX, que va participar en la preparació del cop d’Estat de 1936.  

Per mi la paraula abatut sobra, hauria d’estar reservada per un malfactor, per una bestia salvaje o per un avió, pero no per un noi de 20 anys, que com molts, d'ambdós bàndols, van perdre la vida a la batalla del Ebre. És una expressió ofensiva i pejorativa que arrossega una dosi de mala llet i d’odi. La resta no són mes que afirmacions sense contrastar, sense cap fonament i falses.

No entenc què li passa al senyor Navarro amb la família Montañá, doncs ja és la segona vegada que s’aferrissa contra aquesta família (Revista del Vallès del 30 de maig del 2008) que mai va conèixer, doncs quan ell va néixer només quedaven els néts d’aquella família de principis del segle XX, que censura com a carlista, i que sap, suposo de bona tinta? que va participà en la preparació del cop d’estat de1936.

Edicions locals