Som els fills i filles de les bruixes i els bandolers (Trilogia de la il·lusió contra l'ordre II)

Regidor d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Ho diuen sovint les noies cupaires i m’agrada. Són unes paraules de reivindicació del passat de bruixes i fetilleres, d’aquelles dones que, en temps de pors i  foscor, visqueren lliures i salvatges. Hi ha en elles una referència romàntica interessant per a posicionar una idea del que som i el que voldríem ser. Avui, a més, hi sumo el concepte –també romàntic- dels bandolers i els seus cosins; els pirates. Homes que es passaren la llei per l’entrecuix i prengueren les armes per a trobar consol als seus neguits.

Reivindico, doncs, un projecte de vida i d’amor no lligat a les regles, ni als capteniments de cap govern. Que l’autoritat sigui la consciència i que les normes siguin només el fet de viure lliures i feliços. Bruixes i bandolers com a sinònim d’amor, ves. I que no hi hagi cap Virrei ni cap noble que ens faci acotar el cap davant res ni ningú. Estimem la llibertat perquè la natura, l’atzar i les pors ja ens encotillen massa, caram!

Les bruixes i el seu coneixement, la seva curiositat vers els misteris de totes les herbes i herbotes de boscos i camps, els bandolers i la seva capacitat d’amagar-se, disfressar-se, fer vida bohèmia i robar al ric per... quedar-s’ho ells! Revolta amb aromes de beuratges, revolució amb aires de ratafia.
 
Cases perdudes al mig d’un bosc ombrívol, nits misterioses amb udols de llop, llegendes de trobades infernals amb el senyor dels averns, bocs... Coves i amagatalls secrets, tresors amagats arreu, viaranys i corre-cuites per camins boirosos...

Reivindico aquella voluntat de trencar la llei. No tant perquè volguessin imposar-ne una altra, sinó perquè aquell conjunt de normes els maltractava pel fet de ser dones curioses (que estimaven la natura) i homes pobres (que van haver d’agafar el trabuc). Una llei que ja llavors negava la diferència. La llei, doncs, com a símbol d’opressió amb la llibertat com a horitzó de futur. Els hi sona?

Edicions locals