Aleppo

Artista granollerí

No m'agrada parlar de coses que faig, però, demà divendres presento a Sarrià (Barcelona) una suite de 9 quadres titulada Aleppo. Perquè Aleppo?
Aleppo és l'horror.
Aleppo és l'extermini.
Aleppo és la massacre de tot un poble.
Aleppo és un crim contra una població indefensa.
Aleppo és la nostra misèria.
Aleppo és la nostra conscient inconsciència.
Aleppo és la no-solució.
Aleppo és la nostra hipocresia.

Torno a escriure sobre el tema dels refugiats. De la guerra. De la tragèdia humana. Acabo de llegir una entrevista a Nuccio Ordine, autor de La utilitat de l'inútil, i afirma que "la humanitat és a un pas de caure en la barbàrie". Jo penso el mateix. I penso que Europa deixarà d'existir perquè emergeix la intolerància, l'extrema dreta va pujant a Alemanya, Àustria, França, Anglaterra, Itàlia. Ara tot és molt precari: no hi ha feina garantida, l'assistència sanitària està col·lapsada, l'accés a la cultura és invisible, etc. I tot plegat no afavoreix a fer un front d'acollida dels refugiats dels milions de refugiats que estan escampats i que es pensen que Europa es El Dorado. Els europeus ja no sabem on som ni qui som.

I els de Granollers, ara em toca parlar de la ciutat, no en sabem res dels refugiats. El 17 de novembre vaig escriure a aquestes mateixes pàgines que no sabia quants refugiats havíem acollit ja que la nostra ciutat l'any 2015 es va declarar ciutat d'acollida. No m'han respost. O, potser, no em van llegir les persones que han fet l'acollida. He llegit el Butlletí Municipal de Granollers, desembre del 2016, i no he sabut trobar cap mena d'acte en solidaritat amb el poble Sirià. Sí que llegeixo, però, "Des del 14 de novembre Granollers disposa d'un Consell de Ciutat, un instrument de participació format per 45 persones […] El Consell de Ciutat esdevindrà un factor estratègic de la transformació permanent de la ciutat". Que bèstia! Diria el Tortell Poltrona. Quaranta-cinc persones per debatre els temes estratègics! M'agradaria formar part d'aquest consell… m'agradaria ser-hi per suggerir al màxim òrgan de participació ciutadana que facin alguna cosa. Que es pensi en el tema d'acollir refugiats molt seriosament perquè aquest és un tema cabdal per fer una Europa més solidària. Per sentir-nos més europeus i no lamentar-nos quan ja sigui massa tard. L'any 2017 podem començar participant en totes les organitzacions no governamentals i altres entitats per aconseguir un món més solidari.

Demà, divendres, 16 de desembre, a les 8 del vespre, la ciutat de Granollers reconeixerà públicament amb el lliurament de la Medalla de la Ciutat 2016 l'historiador Joan Garriga i Andreu. En Joan Garriga s'ha passat mitja vida investigant i estudiant el bombardeig de la ciutat de Granollers per part dels feixistes. Familiars meus van patir el bombardeig i no vull imaginar què està passant ara a Aleppo. En Joan Garriga Andreu escrivia, arran de l'exposició al Museu de Granollers GR.31.5.1938 El bombardeig de Granollers: "El balanç final entre 1938 i 1939, era paorós. Granollers després de Barcelona i Figueres, va ser la ciutat de Catalunya amb més morts causat pels bombardejos. I tot això, per què? Tanta mort, tants ferits, tanta catàstrofe, per què i mil vegades per què?". I en la presentació del catàleg de l'esmentada exposició, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, reflexionava: "La construcció de la pau ens ha de marcar el camí cap a aquest futur, canviant bombes per paraules, violència per diàleg".
Doncs això: volem la pau. Volem la pau a Síria. Volem la pau a Aleppo. Aleppo.
 

Edicions locals