2017, ja hi som!

Artista granollerí

Potser ja seria hora de deixar de pensar el passat com una cosa definitivament fixada.
Joan-Carles Mèlich, doctor en filosofia.
 
2017. Ja hi som! Un altre any ple de projectes i coses a fer. Posats a pensar –que és una cosa de franc i t'omple les hores– començaré per com m'agradaria que a la nostra ciutat hi hagués una transformació (el diccionari defineix transformació: fer passar d'una forma a una altra).

Doncs això, hem de passar a una altra forma de ciutat i de fer ciutat. Els ciutadans ens pertoca ser imaginatius i agosarats. Podem dir el que ens vingui més de gust i ser molt creatius per una transformació, que sincerament ens fa falta. Granollers li cal una rentada i un canvi. S'han esgotat totes les vies per distreure el personal i ara toca mirar endavant i que cadascú digui la seva i els polítics, que estan el nostre servei, prenguin nota i comencin a buscar les solucions idònies perquè el ciutadà se senti orgullós de la seva ciutat.

Jo proposo que durant l'any 2017 no es faci res de res a la ciutat. Suprimir la mitja marató, la fira de l'ascensió, la festa major de blaus i blancs, tancar tots els espais culturals, equipaments esportius, tapar la Porxada, etc. i deixar durant un any la ciutat lliure d'activitats i donar a la gent una llibreta i llapis perquè durant tot l'any vagin pensant com voldrien la ciutat. Fer durant un any una ciutat de pensament. Es pot canalitzar a través de les biblioteques (punts de documentació, lectura i escriptura) i places on la gent pugui debatre que hem de fer amb Granollers.

Hi ha ciutats que la transformació els hi ha vingut donada per edificis, com Bilbao a través de Guggenheim. O bé, ara mateix Barcelona pateix una transformació derivada de l'excés de turisme…

És que sempre hem de fer les mateixes coses? Sempre hem de passar pels mateixos carrers dits comercials o de vianants? Hem de preparar-nos cada any per la mitja marató? Hem d'anar pensant si som blaus o blancs? Hem d'anar al cinema a la zona més cutre de Granollers? Ens hem de vestir com manen les grans corporacions de moda que han ocupat el bell mig de la ciutat? Hem d'esperar els dijous per passejar pel mercat? Hem d'agafar les bicis i carregar-les al cotxe per anar al camp i poder pedalar perquè no tenim carrils bicis? Com cada any les setmanes dites nadalenques hem de suportar la música cursi pels carrers dits comercials o de vianants? Quan ve l'estiu hem de suportar la calor pels carrers de la ciutat per la manca d'arbres? Per què a partir de les 9 del vespre Granollers és una ciutat buida? Bé, n'hi ha més, però us toca a vosaltres, amics lectors, fer les propostes i pensar o repensar la ciutat.
 
Jo us dono unes quantes idees per començar l'any i si voleu, les podem comentar:
A. Obrir la cafeteria al Museu de Granollers. Si la cosa ha funcionat al Teatre Auditori amb El Gato Verde, per què no hi ha la cafeteria oberta al Museu?
B. Parlant del Teatre Auditori, proposta de recuperar el Festival de Teatre de Granollers i començar per fer un homenatge a Gregori Resina convidant als grups de teatre: Comediants, Joglars, Fura dels Baus, Dagoll Dagom, La Cuadra de Sevilla, etc. i seguir amb noves propostes dels grups emergents de teatre arreu del nostre país.
C. Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Doncs això, una fàbrica de les arts més innovadores, multidisciplinars i transgressores i que siguin lloc de referència per a molts artistes internacionals. O sigui pensar que som a Europa. Tanmateix que la sala de música sigui lloc permanent de concerts setmanals, més que res perquè la gent no perdi l'hàbit d'anar-hi.
D. Museu de Ciències Naturals. Buscar una mena de jumelage amb altres museus similars i activar-lo amb grans exposicions i conferències magistrals sobre temes científics.
E. Obrir la sala de cinema Majestic perquè cada dia es facin projeccions i el ciutadà pugui anar al cinema a peu.
F. Camp de Futbol del carrer Girona. Fer-hi un parc municipal, ple d'arbres i jardins.
G. Sala Francesc Tarafa. Espai per a acollida de refugiats. Com que el tema és molt profund, i veient que a Europa no els volen, Granollers podria ser municipi d'acollida i es podria condicionar aquesta meravellosa sala per participar en el procés d'acollida de les persones refugiades.
H. Fer una ciutat pensada per anar amb bicicleta. Cal avançar-nos i estar preparats pels anys vinents. Anar amb bicicleta serà una necessitat. I desitgem que Granollers sigui una ciutat sostenible.
I. La sala d'exposicions Sala Ciutat del Centre Cultural. Què fer? Doncs un centre de Medi ambient integrat a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica on el ciutadà es pugui informar cada dia de la qualitat de l'aire i conèixer l'estat de la contaminació per diòxid de nitrogen i com ens afecten les partícules PM10 en la nostra salut. És molt important que el ciutadà sigui conscient de la magnitud de la tragèdia i juntament amb els polítics (que han de prendre mesures serioses) els ciutadans podem informar-nos sobre què podem fer quan l'aire vagi empitjorant.
Bé, l'ordre de preferència de les propostes potser seria començar pel final: la contaminació.
Fem que Granollers sigui una ciutat amb aire pur. Ens cal per a la salut!
 

Edicions locals