Ombres d'estiu

Artista granollerí

"No entenc com es pot passar pel costat d'un arbre sense sentir la joia que existeix". Dostoievski

A/
Fa mesos vaig llegir al Butlletí Municipal de Granollers (25.000 exemplars i edició gratuïta) que la nostra ciutat té més de 19.000 arbres a carrers, places i parcs. Bufa! Vaig dir jo en pensar que en el meu trajecte rutinari, que sovint faig, entre el carrer Bisbe Grivé i carrer Santa Anna, tot passant per la Porxada vaig comptar una cinquantena d'arbres. On són la resta? Fins a arribar als 19.000? Bé, llegint tot l'article esmentat vaig suposar que són a moltes places, molts carrers i molts parcs... Però, repeteixo, pels carrers on sovintejo i passejo en trobo a faltar un centenar. Un cop passem per la plaça de la Corona i seguint el carrer Anselm Clavé fins a arribar a la Fonda Europa i virant a l'esquerra per fer el carrer Sant Roc fins a la plaça de la Caserna on hi ha el mercat costa molt sentir la joia de l'arbrat.

Aquest juny la calor ens ha recordat la falta d'ombra pels carrers del centre. Al carrer Santa Anna l'any passat van instal·lar uns tendals que fan més agradable passejar, però, el tram d'Anselm Clavé les espècies que van triar els responsables de l'arbrat de la ciutat són poc ombrívols, a banda que només els han plantat en zones d'esquerra o de dreta, o pujant o baixant segons com es miri el carrer més comercial de Granollers, sense pensar que fa falta ombra. El passeig pel centre de vianants al migdia és del tot insuportable a causa de les altes temperatures que cauen al bell mig de la ciutat afegint l'aire calent que provoquen els aparells d'aire refrigerat. Llegeixo també en el mateix Butlletí que Granollers disposa d'una ordenança de l'arbrat que regula la bona elecció, conservació, supervivència i seguretat de l'arbrat (cito textualment).

Acabem amb la transcripció literal d'aquest article que diu així: Els arbres són valuosos per les ombres que ens ofereixen i perquè eliminen els contaminants atmosfèrics que provoquen la indústria i el trànsit rodat, com l'ozó, el diòxid de nitrogen o les partícules en suspensió.....
Res a dir. Tota la raó. Veritat absoluta. Però jo sóc de l'opinió que a Granollers no sento els arbres.

B/
Què fer aquest estiu? Vacances, viatges, turisme… Podem fer moltes coses, però, també podem no fer res. Buscar l'avorriment i avorrir-nos amb solemnitat. No bellugar-nos. No escoltar més tertúlies, no veure cap canal de TV, no llegir diaris, no anar de compres, no consumir, no beure Estrella, no contestar cap enquesta, no fumar, no pagar l'autopista, no anar a La Roca Village, no anar de rebaixes, no escoltar la cançó Despacito, no anar amb cotxe, no treballar, no menjar en excés, no comprar més sabates, no menjar massa pa, no discutir, no cridar, no portar mòbil, no contestar e-mails, no contestar cap whatsapp, no mirar el Facebook, no creure en res, no penseu... El vostre cervell necessita un descans de tot. El cervell ha de descansar.

C/
Llegiu un conte. Llegiu El paradís són els altres de Valter Hugo Mâe (edicions Lleonard Montaner, 2017). Cinquanta pàgines màgiques on a través de la mirada pura i curiosa de la petita protagonista, el lector finalment descobreix que abastar el paradís és cosa de nens. Per accedir-hi, al paradís, bastarà que ens deixem dur pel camí de l'autenticitat i de la llibertat, guiats exclusivament per l'amor que ens unirà als altres. És un llibre que ens reconciliarà amb la bondat del món.

D/
Sí. El pròxim 1 d'octubre anirem a votar.

E/
Bon estiu!

Edicions locals