Hi ha xinesos blaus? Hi ha xinesos blancs?

Artista granollerí

Un amic que ha participat a moltes activitats de la festa major d’enguany, em comenta que no ha vist xinesos a cap colla, i tampoc barrejats pel mig de la gentada. On són els xinesos? Es pregunta ell. I jo li responc que, suposo, que deuen treballar en els bars, restaurants, forns de pa i altres comerços que hi han escampats per Granollers i que sovint trenquen horaris comercials per servir a la comunitat.

S’expliquen moltes històries sobre els xinesos que viuen a la ciutat, que si quan moren no els enterren aquí, que si no els veiem passejant pels carrers, que si no van mai als bancs, o a visites mediques al CAP, o a veure partits d'handbol, o al cinema… El cas és que m’ha vingut a la memòria els primers xinesos que van venir a Granollers. L’Associació Cultural els va portar l’any 1979. El 18 de març. Un diumenge a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’Institut de Batxillerat, aleshores encara no tenia nom. Em dèiem “l’Institut”. El Teatre d’Ombres Yueh Lung de Nova York era una companyia formada per un grup d’investigadors xinesos i nord-americans, que treballaven amb figures del tipus “de Pequin”, còpies exactes de les que l’any 1902 donà Bertold Laufer al Museu d’Història Natural de Nova York, i amb el repertori conservat gràcies a la tradició oral. El seu espectacle transmetia el caràcter màgic del teatre d’ombres clàssic i ocupà un lloc important dins el camp de totes les formes parateatrals (mim, teatre de màscares, titelles, marionetes i ombres).

Van venir a Granollers per la col·laboració entre l’AC/TAG, la Fundació Joan Miró, i el Festival des Arts Traditionnels de Rennes. Recordo que va ser del tot meravellós veure un drama clàssic del teatre d’ombres xineses, en xinès mandarí amb subtítols en francès!  La sala d’actes de l’Institut era plena de gom a gom i tothom va seguir el programa amb un interès molt respectuós envers una cultura molt llunyana.

Avui, potser ens semblaria més proper tot perquè la Xina, els xinesos i la seva cultura es omnipresent per a tot arreu i molts viatgers l’han visitat i hem vist moltes pel·lícules i documentals, i ja tenim més informació que aquell any 1979. Que vinguessin de Nova York es deu al fet que cap al 1850 les ombres xineses foren transportades als Estats Units pels immigrants xinesos que hi anaven per a treballar en la construcció dels ferrocarrils i en les mines d’or. La tradició segueix mantinguda per grup Yueh Lung.

A Xina, en canvi, l’espectacle entra en decadència a partir de principis del segle XX. Les meravelloses figures de pergamí començaren a ser comprades pels museus d’Occident, i les condicions polítiques caòtiques i la competència del cinema foren la causa de llur desaparició cap a mitjan els anys 30. Més tard, recordo, per les fires i festes de l’Ascensió va venir el Teatro Chino de Manolita Chen. Però això és una altra història.
 
He buscat a l’hemeroteca els noms del la junta de l’Associació Cultural d’aquell any 1979 i us ho transcric perquè sapigueu quins van ser els que van portar els primers xinesos a Granollers: Gregori Resina, president; Jaume Ortuño, sotspresident; Ramon Barnusell, secretari; Rosa Llobet, sotsecratària; Pere Illa, tresorer, i Lluís Tintó, Montserrat Lorente, Emili Sánchez, Pere Canal Iglesias, Manel Clot i Arian Botey, que n’eren els vocals.  
 
Ara mateix no us puc dir qui porta els xinesos a Granollers, tampoc sé com arriben i com se'n van. Sé què fan i m’imagino què no fan. Tot és molt curiós, però els tenim aquí. Conviuen amb nosaltres i n’hi han alguns que ja saben dir: Bon dia! Tampoc sé què pensen sobre Catalunya, els catalans, l’11 de setembre, el referèndum, la possibilitat d’una república catalana, etc…
 

Edicions locals