Preocupacions…

Artista granollerí

Darrerament tinc pors, estic angoixat, dormo malament, pateixo malsons, no em concentro en res, llegeixo poc però no sé què llegeixo, escolto la ràdio però el garbull d'opinadors m'atabala, miro les televisions i m’avorreixo, estic atrapat a les xarxes socials i em canso de veure tantes imatges, m'informo i no sé què em diuen, tanta informació em desinforma i tinc moltes preocupacions. Ja no sé si tinc opinió pròpia. Vaig decidir anar a una sessió terapèutica d'aquestes que anomenen grups de coneixement o de treball personal per explicar tot el seguit de preocupacions que m'omplien el meu cervell. Volia explorar els aspectes que tenen a veure amb la relació amb un mateix i amb els altres. De fet, viure en societat és escoltar què diuen els altres i després podem opinar. Els altres, per a mi, són principalment els savis. Costa de trobar-los, però hi són. A casa tinc un munt de llibres de savis i d'ells he après molt. Un d'ells, Zenó d'Elea va escriure: "Recordeu que la naturalesa ens ha donat dues orelles i una sola boca per ensenyar-nos que val més escoltar que parlar". Doncs això, cal aprendre a escoltar i en aquests moments s'ha perdut l'hàbit d'escoltar.

Vaig anar, doncs, a una sessió terapèutica per explicar les meves preocupacions i perquè volia que m'escoltessin i també a buscar un remei per guarir les meves pors, les angoixes, els malsons, etc. El terapeuta em va dir que expliques les meves preocupacions i així va començar la sessió: Em preocupa la gran tensió política que patim arran que volem anar a votar diumenge. Em preocupa que no hi hagi democràcia. Em preocupa que l'estat espanyol ocupi militarment Catalunya. Em preocupa que hi hagi detencions de demòcrates, em preocupa que un president de govern ens doni el consell de no anar a votar, em preocupa que un rei borbó ens recordi que en democràcia es compleix la llei quan el seu govern ens priva les llibertats. Em preocupa que la Guàrdia Civil desactivi el web del referèndum. Em preocupa que la Fiscalia General de l'Estat envesteix de cop tots els alcaldes compromesos amb el referèndum. Em preocupa la poca solidaritat per part d'Europa en aquest procés sobre la consulta. Em preocupa aquesta autèntica involució democràtica. Em preocupa que amics meus deixin de ser-ho per opinar diferent. Em preocupa que tornem a una dictadura. Em preocupa que no hi hagi llibertat d'expressió. Em preocupa que torni la repressió i que no es respectin els drets fonamentals que tant ens van costar recuperar-los després de més de 40 anys de dictadura. Em preocupa que hi hagi tanta manipulació per part de l'estat opressor. Em preocupa que tornin a aparèixer símptomes de persecució a la llengua catalana. Em preocupa que hi hagi un menyspreu, altra vegada, a tot allò que relaciona amb cultura. Em preocupa que hi hagi demòcrates que ens diguin que anar a votar diumenge és antidemocràtic. Em preocupen les mentides, acusacions, insults que, amb desenfrenament, circulen per les xarxes socials, sobretot a Twitter. Em preocupa que haguem de dir "no tinc por" (jo en tinc). Em preocupa que la societat catalana estigui dividida entre els que són independentistes i els que no ho són. Em preocupa que el dictador Kim Jong-un amenaci els EUA d'infligir-hi el 'màxim dolor'. Em preocupa que el republicà Donald Trump respongui que està tot a punt per fer desaparèixer de la terra a Corea del Nord.  Em preocupa que hi hagi una guerra nuclear. De fet, recordo ara que Claude Lévi-Straus en el seu reconegut llibre Tristos tròpics (1955) va deixar escrit: "El món va començar sense l’ésser humà i acabarà sense ell".
 
Em preocupa que el president dels EUA afirmi que tots els jugadors que protesten amb el genoll a terra quan sona l'himne nacional; l'amo del club hauria de dir que fotin fora aquest fill de puta del camp! Em preocupa que Rússia faci grans maniobres militars a Bielorússia. Em preocupa que l’extrema dreta entri al Bundestag, els nazis tornen al parlament alemany! Em preocupa que haguem oblidat als refugiats sirians. On són? Què fan? Em preocupa el canvi climàtic. Em preocupa que Granollers hi hagi tanta contaminació. Em preocupa que l'iceberg A-68, un enorme bloc de gel de 5.800 quilòmetres quadrats, que es va esqueixar de la plataforma de gel Larsen C, situada a la península Antàrtica, vagi a la deriva pel mar de Weddell. Em preocupa sortir a passejar i veure tants Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Local, Vigilants (Seguratas), càmeres de vigilància, etc. Em preocupen moltes més coses. Aquesta ha sigut la primera sessió. La setmana vinent, un cop passat el dia 1 d'octubre, us explicaré la segona sessió de la teràpia.
 

Edicions locals