Presos polítics, govern a l'exili, Black Friday i partícules PM10

Artista granollerí

Llegim, escoltem, mirem, conversem cada dia sobre el mateix tema. A la ciutat, tot passejant, quan trobem amics, coneguts i saludats parlem de política. Fa molts dies que la cosa ha anat a més. I la política hi és present. Forma part de la nostra vida. Llegim diaris amb paper o bé digitals, escoltem algunes emissores de ràdio, mirem tres o quatre canals de televisió, conversem amb familiars, amics, comentant tot el que està passant. Estem connectats als smartphones i contínuament seguim les notícies d'actualitat. Estem molt preocupats.

Ara el govern de l'Estat espanyol ens obliga a anar a votar el dijous, 21 de desembre. I així ho farem. O no? Estem cansats d'una situació política d’excepció no volguda i no desitjada. Però, els que em llegiu ja ho sabeu: anirem a votar. Altra vegada, ens cal demostrar que som demòcrates i pacífics. Perquè aquests dies els catalans que som respectuosos amb els que opinen diferent estem patint una allau d'amenaces, desqualificacions, insults de baixa estofa, violència emocional, etc..

I segueixen a la presó en Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raul Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundo i Meritxell Borràs. Són presos polítics! Per què hi són a la presó? No cal explicar més coses de les que ja sabem, però, ells són a la presó injustament. També tenim el nostre govern a l'exili. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i quatre consellers a Brussel·les, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. Per què són a l'exili? No cal explicar-ho perquè, amics lectors, ja ho sabeu. Tot plegat és una gran injustícia i això ens omple de tristesa cada dia. Els volem a casa i els volem ja.

Mentre, a Granollers, passen altres coses. Recentment hem celebrat el Black Fiday, que és una manera d'activar al comerç i que la gent vagi a comprar allò que no necessita. Comprar per comprar. Ho hem vist aquest cap de setmana. Gent amunt i avall, entrant i sortint de tot tipus de comerç. No he pogut contrastar si els calaixos de les franquícies s'han omplert o no. Però la gent ha sortit el carrer i hem vist molta alegria per part dels consumidors.

Tanmateix aquestes darreres setmanes hem sortit sovint al carrer els que hem reivindicat llibertat als presos polítics i democràcia. Hem anat a Barcelona unes quantes vegades i també a la nostra Porxada, i hem cridat: "Independència, llibertat Presos Polítics, els carrers seran sempre nostres...". També vam fer vaga per protestar contra la violència policial del dia que vam anar a votar pacíficament.

D'altra banda, uns dies abans de l'1-O, vaig llegir una notícia en aquest mateix diari (núm. 118, 28 setembre 2017, pàgina 15) que em va deixar perplex. La notícia informava que l'hipermercat Carrefour del Camí Ral es renova i digitalitza, i va fer una presentació oficial amb la presència de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral i el director de Carrefour a Catalunya i altres directius. Renoi! Vaig pensar, altra vegada el nostre alcalde va a la presentació d'un supermercat. L'any passat ja vaig escriure que va anar a la presentació d'Aldi al centre comercial del Ramassar. Suposo que l'alcalde té una agenda molt variada d'activitats. Res a dir, perquè el nostre alcalde, en Mayo, està per a tot arreu, fa molt de carrer i pots parlar sempre amb ell en qualsevol moment i de qualsevol tema que afecti la ciutat, però no li veig la gràcia d'anar a fer inauguracions de súpers quan al carrer passen coses.
 
Ja no tinc més espai per escriure. Només una cosa més. Quatre ratlles sobre la contaminació que hi ha hagut aquesta setmana a Granollers. Fa pocs dies vaig llegir que hi havia un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a vuit municipis del Vallès Oriental. De fet, mentre anava amb bicicleta pel passeig fluvial i al mateix temps escoltava la ràdio, vaig sentir la notícia "que la situació anticiclònica d'aquests dies ha propiciat l'augment de la contaminació en aquestes zones, sobretot de partícules PM10". I la Generalitat demanava als ciutadans "que facin servir el transport públic per davant del vehicle privat". Doncs, apa, ja ho sabeu, feu servir el transport públic. La contaminació és un tema molt seriós que afecta tots els ciutadans de Granollers, el Vallès, Catalunya, Europa i el món. Als polítics, atabalats per conservar el poder, els preocupen més les pròximes eleccions que pensar el món tal com és i, consegüentment, tenir la fortalesa d'ocupar-se'n. Respirar aire sa és necessari per a la nostra salut.

Edicions locals