Fa olor d'escudella

Educadora social i infantil. Coaching familiar

A pocs dies del Nadal, les tradicions comencen a omplir cases, carrers i els nostres cors. Avui ja fa olor d'escudella; el dia de Santa Llúcia, és l’aniversari d’un bon amic i comença el nostre Nadal, tota la colla (l’altra família) asseguts al voltant d’una taula, amb el plat ple de brou, galets i pilota…

A Granollers hem anat fabricant un munt de tradicions de Nadal. Quan jo era petita el Nadal era una mica no-res. Quatre llums, Els Pastorets, els Reis de Can Barbany i una ensopida cavalcada… Ara tenim concerts, exposicions, un campament del patge Gregori i, com no, paradetes i mercats.

Del melic de la ciutat sortirà una gran olla de ferro i els veïns es posaran mans a la feina per fer-nos gaudir d’un fantàstic brou. El secret de les llargues cues que s’hi fan no és la barreja d’ingredients que s’hi posen, ni tan solts que sigui "gratis". La màgia del moment és que la corrua de vilatans de Granollers espera el seu gotet de brou malgrat el fred i amb un immens somriure desitja Bones festes a tort i a dret.

Els grups de cantaires de totes les edats omplen els carrers i donen caliu a aquests dies tan especials. Els més petits de la casa tenen un munt d’activitats, tallers de decorar l’arbre, de fer un pessebre… el Pingra, el tió solidari... i preparar els fanalets per rebre els Reis de l’Orient.

Veig a venir uns dies fent de tieta amunt i avall. És el que toca; són dies que s’han de viure en comunitat. Compartint… sobretot el nostre temps, perquè comprar regals, organitzar sopars, fer amics invisibles està molt bé, però dedicar temps a jugar amb nens de la casa, a fer una escapada al cinema amb la parella, a entaular-se i escoltar les batalletes dels pares, explicar acudits amb els germans, passejar amb els amics… Fins i tot, posar-se a la cuina amb la sogra i ajudar-la a fer els canalons de Sant Esteve… Això és el que fa Nadal.

Fa olor a escudella…. i jo aquest any he desbloquejat la meva agenda, aquest serà el meu regal per a tots els que estan al meu voltant, el meu temps... Hi ha un tresor més preuat?

Edicions locals