Eyjafjallajökull i Öraefajökull (o la dificultat d'entendre les coses)

Artista granollerí

S'acaba l'any 2017 i seguim sense entendre molts fets, moltes coses, moltes paraules, etc. Em costa molt pronunciar una paraula senzilla per una llengua com l'islandès com Öraefajökull o bé Eyjafjallajökull. L'erupció de la primavera del 2010 va obligar a cancel·lar més de 20.000 vols a Europa a causa de l'erupció del volcà Eyjafjallajökull. Fa poc, el 23 de novembre, el Departament de Protecció Civil d'Islàndia va publicar un pla d'evacuació d'emergència de les zones habitades que són al sud del volcà Öraefajökull, cap on baixarien enormes rius de gel i lava. Recordo haver llegit, quan era jove, Viatge al centre de la Terra de Jules Verne, en el qual els protagonistes s'endinsen a les entranyes del planeta a través del Snaefellsjökull, a l'oest de l'illa. Ara, em pregunto, algú llegeix a Jules Verne? Busqueu a les llibreries i pregunteu als llibreters si tenen a Jules Verne. La dificultat de llegir paraules que ens poden portar a viatjar a Islàndia i descobrir tot un món de volcans.

També a Granollers hi ha una gran dificultat, a partir d'ara, en accedir al pàrquing del Centre Mèdic de la Mútua al carrer Marià Sans després de les obres a l'esmentat carrer. A veure si m'explico i em podeu entendre davant de la dificultat d'anar amb cotxe des d'on visc, carrer Martí Grivé, al pàrquing del carrer Sans. Em podeu dir que és millor anar-hi a peu però, per motius de mobilitat, portava una persona que no podia caminar arran d'una intervenció quirúrgica; vaig agafar el cotxe per fer el curt trajecte i vaig trucar al centre, que amablement, em va enviar per email un plànol per fer-ne via.

Osti! Impressionant! Premi amb categoria de Cum laude als tècnics del Servei de Mobilitat de l'Ajuntament de Granollers. No entenia res. Però després de mirar més de quatre vegades el plànol vaig sortir de la meva plaça del carrer Palaudàries per girar a dreta per tornar a agafar a la dreta el carrer Sant Josep de Calassanç, després girar a l'esquerra i agafar el carrer Foment, esperar un semàfor, i girar a l'esquerra cap a l'avinguda Sant Esteve fins arribar al carrer Agustí Vinyamata per virar per la plaça de la Font Verda per agafar el passeig de la Muntanya en direcció a la rotonda de l'Hospital i agafar de baixada el carrer Francesc Ribas fins a girar al carrer Girona i entrar pel carrer Enginyer, a la dreta i després a l'esquerra finalment el carrer Maria Sans.

Eureka! Suposo que esteu ben marejats, perquè imagineu jo com estic de pensar que he fet aquest trajecte, quan fa poc ho feia en menys de 10 minuts. Impressionant en veure com han decorat aquest carrer. 22 arbres amb uns reposadors per seure (¿) o bé per netejar les sabates, o bé per evitar que pixin els gossos. No ho sé, ni vull saber el perquè continuem amb un disseny tan desastrós de mobiliari urbà i tanmateix de mobilitat. A Granollers hi ha molta dificultat per bellugar-nos, quan és del tot necessari, amb cotxe. A favor hi ha que amb aquest desgavell de direccions i contra direccions prohibides per circular per la ciutat s'aconsegueix dissuadir el trànsit de vehicles i augmentem la salut dels vianants/ciutadans en evitar que hi hagi contaminació.

L'altra dificultat que us vull comentar és que després de les recents eleccions –no en volia parlar– en què podem veure que Ciudadanos guanya a les primeres poblacions del Vallès: Granollers, Mollet i les Franqueses, caldrà anar convencent, als polítics i ciutadans, que qualsevol solució no ho és si té l'oposició permanent de la meitat dels catalans. I faig un suggeriment als polítics: Objectius socials i econòmics comuns que puguin mobilitzar els dos blocs. Contra l'atur, per salaris més bons, una sanitat millor, educació... Això és precisament el que pot superar la política de blocs que divideix els catalans. Els ciutadans volem solucions davant de tantes dificultats que hi ha per viure. Després de la societat del benestar que ens ha portat aquest malestar (però no un malviure), hem de creure en la possibilitat d'un canvi de caràcter social. Us desitjo un bon any 2018!
 

Edicions locals