Salvem Granollers!

Artista granollerí

De fet, podria escriure el típic eslògan: Salvem el planeta! Però com que visc a Granollers començo aquest article tot avisant que no sóc cap visionari que profetitza la fi del món, sinó que em preocupa molt, i cada vegada més, tot allò relacionat amb el medi ambient i ara mateix el canvi climàtic, del qual ja patim les seves greus conseqüències, tot esperant, com sovint fem els humans, que algú ho solucioni. La supervivència del planeta depèn en part de nosaltres i, l'altra part, dels polítics que ens governen i que nosaltres escollim perquè ens representin i facin més del que esperem. No veig que les nostres preocupacions les facin seves. A vegades prioritzen altres temes i obliden que per viure en el planeta terra necessitem respirar aire pur, i menjar sa.

Fa pocs dies ha vingut a Barcelona, la prestigiosa doctora en física, filòsofa i activista ecofeminista, Vandana Shiva (Índia,1952). Va presentar el seu últim assaig: Qui alimenta realment el món?'(Ed. Capitán Swing, 2018). L'he llegit en un parell de dies i ens avisa molt seriosament que el món en què vivim està arribant a la seva fi. És una reflexió que fa ella, i tanmateix ens fa reflexionar, quan explica que l'excessiu ritme d'explotació de recursos i de consum energètic actual només ens pot portar a una crisi climàtica sense retorn, de conseqüències impredictibles. Cito textualment, i afegeix que anem amb compte, perquè aviat es voldran apoderar de la nostra ment. Aquest llibret, 352 pàgines, es tracta d'un poderós manifest que alça la veu a favor de la justícia agrícola després de 30 anys d'investigacions. Vandana Shiva ens explica que la supervivència humana no es pot separar de la supervivència del planeta. Segueixo citant textualment perquè ho explica molt bé, considera la desertització, la mort de la terra, la catàstrofe més greu que viurem els pròxims anys a escala mundial. Avisa als polítics que tinguin clar que no podrem abordar per separat cadascuna d'aquestes amenaces, incloent-hi el canvi climàtic. El canvi climàtic no és només l'augment de temperatura. "Potser hauríem d'estar parlant de caos climàtic", diu Vandana Shiva. "Estem cremant més del que la Terra és capaç d'absorbir, la Terra està malalta. I la solució és ecològica, no militar: prou de barallar-nos pel petroli".

També culpa les noves tecnologies de treballar per als manipuladors de les grans corporacions. Amb els seus mateixos algoritmes van detectar els quatre llenguatges actuals de l'odi: odi a les dones, als negres, als musulmans i a la resta d'emigrants. Així és com arriba on arriba algú com el president del país més poderós del món: Donald Trump. Societats basades en l'odi i la por. Això ho vivim cada dia i va augmentant a mesura que els alguns polítics van abduint els ciutadans a l'odi. Ara mateix ens passa a nosaltres en relació als fets polítics que passen al nostre país. L'odi. Odiem a molts polítics davant de tanta injustícia. Bé, i per acabar en les prediccions de Vandana Shiva, aquí ja fa dies que patim els efectes del canvi climàtic. Al nostre país el delta de l'Ebre s'enfonsa i les vinyes han començat a anar cap a les muntanyes. La pujada de la temperatura de l'aigua i l'aparició de noves espècies invasores (Caragol poma, musclo zebra, silurs, mosca negra o cranc americà) són dos dels efectes palpables del canvi climàtic. Mentre escric aquest article plou i penso que feia molts dies que no plovia. Just fa una setmana vam arribar als 21°, i avui està nevant a prop d'aquí.
 
Els models climàtics apunten que la demanda d'aigua de l'agricultura creixerà un 25% l'any 2050. Tot plegat desolador. I nosaltres ciutadans que podem fer? Doncs prendre consciència de la crítica situació i retornar a l'origen. No tant consum de coses inútils. Menjar sa. Boicotejar els productes transgènics de la gran multinacional Bayer-Montsanto, caminar pels bells paratges del Vallès i Montseny, procurar respirar aire sa i, com diu Charles Bukowsk, "The less I needed, the better I felt" (Com menys necessitava, millor em sentia).

[Volia comentar l'actuació urbanística del recentment reformat carrer Ricomà, però ho deixem per al pròxim dia. Tan sols un apunt sobre el comentari penjat a Instagram, el passat 13 de gener, pel regidor Jordi Terrades, que diu: "Carrer Miquel Ricomà, millorant #Granollers més espai per vianants, ciutat a mida de les persones". D'acord Sr. Terrades, però, com a persona i vianant hi trobo a faltar un centenar d'arbres. Quan augmenti la temperatura aquest carrer el vianant i les persones patiran un escalfament considerable. Com d'altres carrers i places de la ciutat on s'han oblidat de plantar-hi arbres.]

Edicions locals