Amb ulls de dona

Educadora social i infantil. Coaching familiar

Quan em van demanar un nom per aquest espai mensual, no m’ho vaig pensar ni un segon: Amb ulls de dona. Era una petita declaració d’intencions. Visc en una preciosa cuitat envoltada d’homes i dones molt treballadors, compromesos, lluitadors molt potents... Crec en la igualtat... però fa un temps, per un 8 de Març, em van demanar fer una xerrada sobre la importància de les dones a Granollers. Vaig començar a preguntar als meus amics personatges històrics de la ciutat: "el mestre Ruera, Antoni Cumella, fins i tot, els Espargaró”.

Vaig treure dues conclusions; la primera és que no hi havia cap dona, la segona que el tema història de la ciutat el portem molt malament.

L'única opció era obrir els ulls i les orelles, observar el dia a dia de les dones del meu voltant i escoltar molt atentament les històries de mares, àvies, tietes, veïnes... Han passat 15 anys des d'aquella xerrada.

Tornem a viure un 8 de març i vull recordar tantes dones valentes... a la meva veïna Maria que sempre ha explicat orgullosa que va ser la primera en posar-se pantalons a Granollers. Aquella nena, que al mig de la guerra va vendre la carn dels cavalls de la família per sobre viure. Botigueres que arrossegant pedres cercaven persones perdudes sota una Porxada bombardejada. La mestressa que va acollir a casa seva tants homes vinguts d’arreu de la península i amb un somriure i un plat d’escudella donava pau a la seva melancolia. La peixatera que descarregava el peix a la plaça amb els homes entre mofes i rialles.

Dones com la mare que darrera un teler de Roca Umbert lluïa cames amb la seva minifaldilla i somiava amb la llibertat... Gràcies a ella i al pare vaig entendre des de ben petita que les meves capacitats no estan marcades per cromosoma X o  Y. Malauradament la societat és la que marca les diferències i no parlo d’equiparació econòmica (que sempre és a la baixa), sinó laboral, social, històrica, de rols familiars i de reconeixement personal...

Les dones continuen fent història i posen cada dia el món en moviment... Potser els fills dels meus amics, en uns anys, podran dir un llarg llistat de dones importants de la seva ciutat.
 

Edicions locals