Mapa sonor de Granollers

L'opinió dels lectors

Tot caminant, si et deixes endur pels sons que t'envolten, pots endevinar per on ets sense moltes complicacions.

El brunzit dels motors, xiscles de frenades i les botzinades delaten que ets a la perifèria. T'ubiquen a la Ronda Sud.

Aquesta anomalia sonora és la que tenim com a música al capçal del llit, és la que ens acompanya cada nit i ens desperta cada matí.

Avui estem de sort i no ens sobrevola el soroll de la competició que ve del circuit de Montmeló, aquell parc lúdic de la contaminació acústica i ambiental a l'aire lliure que tenim a tocar.

Deixant enrere la Ronda Sud i enfilant Mare de Déu de Montserrat amunt, ens queda a la nostra esquena la 'recta del circuit' en el que s'ha convertit en el carrer de Tres Torres.

Músiques sorolloses, gots i plats que repiquen a les taules de les terrasses ens fan d'interval sonor fins a tornar a travessar un altre carrer força mogut, el Passeig Colom.

Aquí els sons ja són diferents, més pausats, de nens jugant, converses al parc i el soroll d'alguna moto que passa molt de pressa.

Fent camí, els crits dels nens, els riures i algun timbre de bicicleta.

Més amunt, cap al Nord, creuem el Prat de la Riba i Navarra, i tot seguit, el carrer Miquel Ricomà.

T'atrapa el silenci, sona a privilegi, aquí potser hi viu gent important!

I és clar, és una zona pacificada. Quin contrast amb l'inici del passeig!

Carrer amunt ja sentim el so dels diners, de les caixes registradores i dels datàfons.

Allà on fins no fa gaire residia l'essència granollerina, allà on es decidia tot (on es tallava el bacallà).

Allà on ara es juga a l'especulació immobiliària amb lloguers desorbitats, dissenyats per a atraure franquícies mundials i ofegar el comerç local.

On són, les botigues de tota la vida? On és, la botiga de proximitat? Passejar pel centre et porta al món, a qualsevol lloc del món occidental: irreconeixible, sense identitat. Passejar pel centre de Granollers és com fer-ho en qualsevol racó de qualsevol ciutat mercantilitzada.

Vinguis del Nord o bé del Sud aquest mapa sonor es repeteix, la gentrificació és el mal que pateix Granollers, i els riscos per la salut -per l'excés de soroll i la contaminació- és el preu que paguem els que 'gaudim' de la perifèria. Sembla que hi som per a finançar totes les coses importants que es fan al centre.

I nosaltres, els que fem vida en aquesta perifèria, malgrat pagar més impostos, tenir menys comoditats, i patir la contaminació acústica i ambiental, continuem essent víctimes del màxim silenci institucional.

Quin desequilibri tan habitual, cínic i cruel, oi? Potser algú de l'equip de govern hauria de recordar que tota la ciutadania, és igual d'important, independentment del barri on visqui. I potser hauria de recordar que és el seu deure vetllar per l'equilibri territorial, social i econòmic de Granollers.

Oriol Foz (urifc75)

Edicions locals