Educació i cultura

Gestora cultural. @llobetilla

Fa uns anys, l’educació i la cultura estaven massa distanciades l’una de l’altra, però finalment, en els darrers temps, s’estan aproximant. Bona mostra en són la quantitat de projectes culturals d’una gran qualitat i amb uns forts valors educatius que s’han iniciat a la nostra ciutat.

Iniciatives com Cantània, que dóna veu a nens i nenes de les escoles de primària de la comarca, i que podrem escoltar en 16 concerts a principis de juny al Teatre Auditori; com Plou Foc, l’opera infantil estrenada el passat mes d’abril amb Veus -el cor infantil d’Amics de la Unió- i el cor de l’escola Ponent; com Tots Dansen, el projecte que convida a estudiants de secundària a expressar-se a través del moviment i que s’ha celebrat aquest mes de maig; com l’obra teatral presentada la setmana passada a Llevant Teatre amb els alumnes de l’Institut Bellera; com l’exposició del projecte Art i Escola que s’inaugurarà al Museu de Granollers el mes de juny; com les activitats per a les escoles que des de l’any 1982 impulsa i organitza la Fundació AC Granollers, i tots aquells projectes culturals que, cada vegada més, professionals de l’ensenyament i de la cultura impulsem des dels respectius centres escolars i culturals, i són mostres d’aquest canvi en què es trenquen els límits espacials i temporals que imposa el model curricular i que responen a una lògica menys acotada, més oberta i més participativa.

Tots aquests projectes educatius responen a unes noves estratègies de dinamització cultural que ja no consideren al seu públic exclusivament com a receptiu i passiu. Les dinàmiques culturals estan incorporant, cada vegada més, noves iniciatives que consideren als nens i nenes, als noies i nois, com a conjunts actius, i promouen la seva participació activa en l’ús i el gaudi de les produccions culturals.

Mestres, gestors culturals i responsables polítics, tenim la feina de continuar creant ponts entre educació i cultura i de treballar plegats, perquè aquests projectes tinguin tota la continuïtat que es mereixen i perquè se’n vagin creant de nous que responguin a les necessitats d’aquesta societat que canvia tan ràpid.

Tots ells són projectes que contribueixen a la formació d’una ciutadania més creativa, amb sentit crític i amb uns extraordinaris valors cívics i ètics.

Edicions locals