En record de la professora Eva Serra i Puig

L'opinió dels lectors

El passat 3 de juliol va morir la professora Eva Serra i Puig. El seu traspàs representa la pèrdua d’una historiadora de referència obligada en la historiografia catalana de l’època moderna i alhora d’una persona compromesa fins al final en els drets i llibertats del país. Professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat de Barcelona, era també membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans.

Va centrar la recerca en la Catalunya dels segles XVI i XVII sobre els quals les seves aportacions han resultat cabdals i innovadores, primer en l’àmbit de la història agrària i el règim senyorial, després en l’àmbit de la història política amb l’anàlisi de les institucions catalanes i les relacions amb la monarquia hispànica en moments tan significatius com la revolució de 1640 i la Guerra de Successió. A ella devem la nova visió sobre les Corts, la Generalitat i les constitucions catalanes, que lluny de la imatge que s’havia volgut donar de ser rèmores del passat medieval, disposaren d’una important capacitat de representació i de control enfront de les exigències de la monarquia.

Va tenir també una significativa vinculació amb Granollers i el Vallès que hem d’agrair profundament. L’Eva ha format part des de la primera edició, l’any 1978, del jurat de la Borsa d’Estudis Memorial Joan Camps, convocada per l’Associació Cultural de Granollers a través del Centre d’Estudis de Granollers i en conveni amb l’Ajuntament de Granollers. La seva participació reunia un triple significat: la vàlua com a historiadora, el fet d’haver estat companya del professor Joan Camps en el Departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i la coincidència plena amb ell en el compromís cívic i polític.

Però la pèrdua de l’Eva Serra és, per sobre de tot, la d’una persona generosa, vers els companys, els alumnes i al país. La seva empremta no s’esborrarà perquè la seva obra, en tots els camps, és d’una solidesa inqüestionable.

Comissió Directiva del Centre d’Estudis

Junta de l’Associació Cultural de Granollers

Jurat de la Borsa d’Estudi Memorial Joan Camps

Edicions locals