A la plaça

Educadora social i infantil. Coaching familiar

El Mercat de Sant Carles està d’aniversari; quantes històries entre quatre parets! Jo recordo quan era petita i anava amb la iaia. La mare em va comprar un cabàs petit... Quan tornava a casa estava ple de tresors, una petxina que m’havien donat a la peixateria, al forn, una galeta, un ou de guatlla que em donava aquell senyor tan seriós dels pollastres... un tros de fuet... Anar al mercat amb l’àvia era festa major.

Qui és l’últim? I després, una bona estona de xerrera amb el personal que esperava torn... Com estan els fills? T’has assabentat que…? Què saps de la Pepeta, que fa dies que no la veig? Vas veure a la tele...? Milers de converses creuades, una gran família que es coneix d’esperar a la parada. També recordo l’intercanvi de receptes: Tu el pollastre com el fas? Tinc convidats i no sé què preparar... O aquells grans moments de solucions casolanes... la taca de vi de les estovalles; amb vi blanc tota la nit i a la rentadora... Saviesa entre el 34 i el 42 , ja ens toca...

Quan arribava a casa muntava la parada al sofà i jugava amb la mare tot fent de peixatera...

–Maries, que el tinc ven fresc! Peix de platja, gambes de Palamós, va boniques–. Quins records i quina paciència la mare.

Anar a la plaça és com estar a casa. L’altre matí passejava entre les parades pensant en els menús de Nadal i observava que hi havia molts pocs nens amb els pares o els avis comprant. És una pena, jo vaig aprendre tant! –de cuina, qualitat d’aliments, economia domèstica i de la vida–.

Si els nens no van a comprar, si només van al super on tot esta envasat i preparat... Com sabran quin és el millor tall de carn? Si el peix estè fresc? Com aprendran a triar un meló?

Si tot esta envasat, a més de contaminar no aprenem a comprar, a estalviar, a reaprofitar...

A més, el somriure de la noia del forn, els acudits del que penja els fuets, el taral·leig del peixater i l’amabilitat del senyor del bar no es poden posar en una plata de porexpan...

Mantenir un indret com el Mercat Sant Carles és cuidar una petita joia de la nostra ciutat.

Edicions locals